Kiemelt hírek Szentes

Mester és tanítványa – mesterfokú koncertje

A Hubay Jenő Társaság és a Szentesi Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola “A világhírű Hubay hegedűiskola titkai” címmel Szecsődi Ferenc Liszt-díjas hegedűművész, akadémikus, a Magyar Köztársaság Érdemes és Kiváló Művésze hangverseny-előadását rendezte meg november 5-én Lajtha László AMI koncerttermében. Közreműködött: Sztathatosz Sebestyén hegedűművész és Benedekfi István zongoraművész.
A „Világhírű Hubay hegedűiskola titka” című előadást eddig már számtalan magyar városban és külföldön is előadta a hegedűművész.
Szecsődi Ferenc ezúttal is varázslatos utazásra a muzsikakedvelő hallgatóságot, akik között számos zeneiskola növendék és tanár is ült.
Lehet, hogy egy kép erről: egy vagy több ember, emberek hangszerrel és belső tér
A koncertek elhangzó zenék között a művész a hegedű tanításának metodikai ismereteit osztotta meg a közönséggel. Ennek során először az 1858-ban (Huber Jenő néven) született Hubay Jenő művészi életútjának fontosabb állomásairól beszélt. Szomorúan jegyezte meg, hogy még mindig kevesen ismerik munkásságát, pedig ő maga is részese volt annak az egyedülálló vállalkozásnak, melynek eredményeként kiadtak egy 13 CD-ből álló, Hubay Jenő hegedű-zongora műveinek összességét tartalmazó anyagot, melyet a hazai és külföldi szaksajtó egyaránt felsőfokban méltatott
Ezt követően elárult néhány titkot a Hubay hegedűiskola fortélyai közül, melyeket ő maga is alkalmazott tanítása során, és ezeket mind azonnal „illusztrálta” is.
Büszkén beszélt tanítványairól is, akik közül ezúttal Pécsiné Pánczél Máriát – a Zeneiskolai Hegedűtanárok II. Országos Versenyének győztesét emelte ki, aki jelenleg a szegedi Király Kőnig Péter Zeneiskola igazgatója.
Legalább ilyen büszkeséggel mutatta be a 2021. évi King’s Peak Nemzetközi Hegedűverseny (USA) győztesét, Sztathatosz Sebestyént, aki nemcsak ellátogatott Szentesre, hanem két szóló számot elő is adott – óriási sikert aratva.
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, zenélés hangszeren és belső tér
A hangversenynek helyet adó zeneiskolai koncertteremben maradt még néhány üres szék, ami azért sajnálatos, mert ritkán hallott, mesterien előadott, igen értékes muzsikát hallhattak a jelenlévők.
Szecsődi Ferenc gondolatával zárom ezt a cikket: annak higgyél, aki megfogja a hangszert, és eljátssza, amiről beszél, aki egy világot teremt.
Ennek élményét élhette át a közönség.

Vélemény, hozzászólás?