Hírek Kiemelt hírek Szentes

Mestere, sőt művésze a szakmájának

Szentes Vendégszeretet Egyesület minden hónapban szervez legalább egy “Szentesi Körsétát”, melynek során egy-egy, ritkán látogatható intézményt, objektumot igyekeznek bemutatni az érdeklődőknek. Arra is gondot fordítanak, hogy különleges, vagy esetleg kihaló-félben lévő szakmát űző szentesi mesterhez is ellátogassanak – a helyi hagyományok őrzése, a helyismeret szélesítése érdekében.
Így történt ez július 23-án is, amikor Medgyesi István kovácsmester, kovácsművész műhelyébe léphettek be, ismerkedhettek a kovács mesterséggel azok, akik elfogadták az egyesület meghívását.
Ez a vasas szakma ma már elég ritka Magyarországon, szinte kihaltak a hagyományos kovácsok. A szentesi kovácsmester sem iskolában tanulta, hanem autodidakta módon járt utána, és alakította ki a sajátos stílusát, alapos ismereteit. Olyan eszközökkel alkot, amilyenekkel elődeink is dolgoztak.
Szeretheti városát, hiszen az utóbbi években két szép köztéri alkotással is megajándékozta Szentest: egy lakatfával a Dózsa-kertben, és a Kurca-parton egy szív alakú szerelemlakat-fallal. No és persze a Petőfi utca 2. szám alatti épület, valamint a színház felújítása sem történhetett meg az ő művészi munkái nélkül.
Nemcsak egyszerűen egy neves és kiemelkedő helyi kézműves mester kovácsműhelyében, a Vasveréb Kézműves Műhelyben történt látogatás, hiszen a műhely bemutatása mellett a folyamatban lévő és a legkiemelkedőbb munkáiról beszélgethettek a mesterrel a résztvevők.

Vélemény, hozzászólás?