Csongrád Hírek

Meteorológiai ballont engedtek fel a rádióamatőrök

rádióamatőr

Idén is egy meteorológiai ballon felengedésével indult a Rádióamatőrök II. Országos Találkozója Csongrádon, a Körös-torokban. Az ország minden tájáról, sőt még Szlovákiából is jöttek azok a lelkes amatőrök, akik szabadidejükben az étert figyelik. A két napos rendezvényen műszaki börzét is rendeztek.

A Körös-toroki fövenyen szép számú érdeklődő előtt készítették elő a meteorológia ballont, amely az amatőrök által készített rádió adó-vevőt emelte a magasba. A héliummal töltött ballont a helyszínen lévő gyerekek közreműködésével indították el, közben pedig a laikusok számára is érthető módon elmagyarázták, mi történik. A jeladó nemcsak arról adott jeleket, éppen merre jár a ballon, hanem a magasságáról, a szélirányról, sebességről. Az is árulkodó volt, hogy elég lassan emelkedett, sokáig a Körös felett repült néhány száz méteres magasságban, majd Szelevény felett kelet felé fordult és emelkedni kezdett. Az amatőrök a kempingben lévő számítógépeken figyelték a jeleket, a ballon útját. A földet érés után következik az ún. rókavadászat, amikor a jelek alapján megkeresik a jeladót. Ehhez valószínűleg most sokat kell utazni, mert – míg tavaly „csak” Bajáig ért el a ballonjuk – idén egészen Romániáig vitte a szél.

A találkozó legfontosabb célja a csapatépítés, hiszen ez egy olyan hobbi, amely az éteren keresztül köti össze a résztvevőket, ténylegesen azonban ritkán tudnak összejönni a nagy távolság miatt. A Körös-toroki kemping megtelt a résztvevőkkel, hiszen családostul érkeztek az ország minden tájáról, őket a város vezetői is köszöntötték a péntek délutáni megnyitón. Szombaton börzét tartottak, ahol bárki beszerezhette a hiányzó alkatrészeket, eszközöket.

rádióamatőr
rádióamatőr
rádióamatőr
rádióamatőr
rádióamatőr
rádióamatőr
rádióamatőr
rádióamatőr
rádióamatőr
rádióamatőr
rádióamatőr
rádióamatőr
rádióamatőr
rádióamatőr
rádióamatőr
navigate_before
navigate_next

Vélemény, hozzászólás?