Támogatott tartalom Térség

Mi a következő nagy durranás a napelemes iparágban?

Támogatott tartalom

Folytatjuk a napelem esztétikájával és az új innovatív napelemes megoldásokkal foglalkozó gondolatmenetet, bemutatva azt, hogy a hagyományosan a tetőn elhelyezett napelemeket milyen megoldások fogják váltani a jövőben.

Nagyon izgalmas időszakot élünk, ha az innováció szemszögéből vizsgáljuk a napelem iparágat, hiszen a globális megatrenddé vált klímaváltozás elleni küzdelem alapjaiban alakította át a napelemekkel kapcsolatos igényeket, véleményeket, felhasználási módjukat és a keresletet is. Az építészek keze és a tervezőasztal feletti szárnyalásuk is meg volt/van kötve azzal, hogy ha napelemekről beszélünk, akkor csak a fekete panelek jutnak eszünkbe. A tervezők és építészek számára olykor kihívást jelenthet megtalálni azt a metszetet, amelyben az épülettel szembeni szakmai és design követelmények, valamint az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások felhasználásának igényei találkoznak.

A jó hír viszont az, hogy a jövő teljesen átszabja azt, ahogy eddig a napelemekről gondolkodtunk és nagyon úgy fest, hogy az építész szakma számára a lehetőségek széles tárházát fogják nyújtani a már küszöbön lévő napelemes innovációk. A napelem többé már nem az lesz, ahol kompromisszumot kell kötni a tervezéskor, épp ellenkezőleg: a napelem lesz a modern design alapköve, amivel még magasabb fokozatba kapcsol a fenntartható építészet.

Korábbi cikkünkben már volt szó pár izgalmas megoldásról, most folytatjuk a listát.

Napelemes tető

Elon Musk Tesla-vezér ötlete másokat is megihletett, ugyanis itthon is kapni már napelemes cserepet, ami sejteti a jövőt: napelem panelek helyett az egész tető energiát termel majd, nem beszélve arról, hogy ezzel a napelem nem egy plusz kiegészítő elem lesz az épület tetején, hanem a design szerves részét tudja képezni.

forrás: https://www.tesla.com/solarroof

Napelemes ablak és üvegek

Az ablakokat szeretjük, elképzelhetetlen nélkülük bármilyen épület, hiszen a fény lételemünk – egyben a design része is. Igen ám, csakhogy a nagy ablakok az energiahatékonyság Achilles-sarkai is egyben, hiszen az épületek egyik legnagyobb energia- és hővesztése például a nagy ablak miatt is van. Helyesbítünk: volt. Mert ma már olyan ablakok is vannak, amelyek energiát termelnek. Ez a PVGU (Photovoltaic Glass Unit), ami egy átlátszó napelem, amely monokristályos PV cellákat használ energiatermelésre. Tehát miközben átengedi a fényt, a közvetlen napenergiát fotovoltaikus szalagokban gyűjti össze. Már léteznek színes napelemes üvegek is.

Forrás: www.science.org

Napelemes falak

Egyes előrejelzések a lakossági, otthoni napelemes felhasználás ugrásszerű növekedését vetítik előre, amelyben logikusan helyet kell kapnia a falaknak is. De a nagy épületek nagy felületei is adják a kérdést, hogy miért ne lehetne energiatermelő felületté tenni ahhoz, hogy elérjük a karbonsemlegességet? A koncepcióról lehet vitázni, de az biztos, hogy már van lehetőség arra is, hogy a napelem a falra kerüljön.

Forrás: https://www.solarpowerworldonline.com/

A napelem minél szélesebb körű alkalmazása az építész szakma számára lehetőséget jelent arra, hogy kompromisszum keresés nélkül valósuljanak meg a jövő környezetbarát épületei. Minden apró lépés számít, ezért a legkisebb napelemes beruházás is megtérül, mert nemcsak befektetés a mostani emelkedő energiaárak mellett egy alternatív energiatermelési módba, hanem egy fenntartható jövő megteremtését is jelenti a következő generáció számára, még akkor is, ha ezek az innovatív megoldások drágábbak, mint a hagyományosak. Mint a közelmúltban egy budapesti szakmai konferencián elhangzott: „Nem számít, mert nincs B tervünk”.

Az Optimum Solar Home System Kft. minden szempontot figyelembe véve jó választás lehet, hiszen országos lefedettséggel rendelkezik, több, mint 10 éve van jelen a piacon és évente 500-1000 közötti az új, elégedett lakossági ügyfeleik száma. Ez elsősorban a kiemelkedő minőségű termékeiknek, valamint annak köszönhető, hogy 100% hozamgaranciát és a rendszergarancia idejére díjmentes távfelügyeleti szolgáltatást kínálnak minden általuk kiépített rendszerhez.

Keressen minket, ha még maradtak kérdései a +36 30 984 9446-os telefonszámon vagy írjon a sales@optimumsolar.hu-ra , ha folytatáshoz szükség van szakértő partnerre!

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?