Hírek Kiemelt hírek Szentes

Mi lesz veled fűszerpaprika?

Hazánkban a fűszerpaprika termőterülete 1960 és 2000 között átlagosan 13.600 ha körül alakult, az 1978-as év kimagasló volt a maga 20.400 ha-jával. Napjainkra ez már csaknem tizedére, 1.600 ha-ra csökkent.
A Duna-R Kft. szívügyének tekinti, hogy a magyarországi fűszerpaprika termesztés megmaradjon, a termőterülete ne csökkenjen tovább. Ezért a fűszerpaprika nemesítést évek óta kiemelt feladatnak tekinti a cégvezetés.
Ennek eredményeképpen a Duna-R Kft. 2021-ben két új fűszerpaprika hibrid fajtát jelentett be. Ezeket, a Hajnaltáj F₁ és Pirkadat F₁ fajtákat mutatta be egy “kerekasztal” beszélgetés közepette Gémes Lászlónak, Csongrád-Csanád megye Közgyűlése elnökének, Szentes város vezetőinek, Szabó Zoltán Ferenc polgármesternek, Kiss Csaba István alpolgármesternek, Szécsényi Péternek, szentesi Traktorbolt Kft. Cégvezetőjének, meghívott újságíróknak.
Ruskó József, a Duna-R Kft. Ügyvezetője beszélt a kutatómunkájukról, két új fűszerpaprika fajta előnyeiről. Szóvá tette, hogy a fűszerpaprika termelés egész vertikumát korszerűsíteni kellene. A vetőmagvakat kikisérletezték, gyártásukat biztosítani tudják. Viszont szükség van a termőterületek növelésére, korszerű “művelős” és betakarító gépekre, energia-hatékony szárítókra, malmokra-őrlőkre.
Szécsényi Péter elmondta: cége képes ezeket a speciális feladatokat ellátni képes gépek gyártására, ebben saját szaktudásukon kívül a kecskeméti Neumann János Egyetem szakmai együttműködésére is számíthatnak, mivel ez már több évre visszanyúlóan megvalósult. Készen állnak arra, hogy pályázati forrásokból a gépesítés korszerűsítésében részt vegyenek.
A cikk alatti videóból megismerhetik a megyei közgyűlési elnök és a városi polgármester véleményét ez ügyben.
Ez az eszmecsere – további szakemberekkel kibővülve – holnap, szeptember 16-án Mezőhéken folytatódik, gyakorlati bemutatóval egybekötve.

 

Vélemény, hozzászólás?