Kiemelt hírek Szentes

‘Mikrobáink’ az egészségünkért (is) dolgoznak

A Szentes Városi Könyvtárban november 28-án “Hiányzó mikrobáink és a természetes emésztés” címmel Bóday Ádám az MTA Társadalomkutató Központ tudományos munkatársa tartott vetített képes előadást.

Bóday Ádám – táplálkozási szekértő, agrár- és vegyészmérnök erről a témáról ezt írta korábban:

„Mindig lenyűgözött a természettudományok komplexitása. Az elmúlt közel 20 évben szenvedélyemmé vált a rendezőelvek megismerése, megértése. Amikor világossá vált előttem az emésztés és a mikrobiom (korábbi nevén bélflóra) közötti csodálatos összefüggés, megértettem, mi az, ami hiánybetegségként a legkülönbözőbb tüneteket (civilizációs betegségeket) produkálja társadalmunkban.

Olyan érzés lehetett ez, mint amikor John Woodall sebész, a Brit Kelet-indiai Társaság főorvosa felismerte a skorbut és az étrend közötti kapcsolatot. Reméltem, hogy nekünk nem kell 130 évet várnunk a megoldásra, és nem kell az emésztési eredetű panaszokat további évszázadig elviselnünk. Bízom benne, hogy a mai korszerű eszközök segítségével és csatornák által hamar eljut a hír az információs társadalom tagjaihoz, így önhöz is.”

A rendkívül informatív, érdekfeszítően izgalmas előadást nemcsak nagy fegyelemmel kísérte a közönség, de többen a legfontosabbakat jegyzetelték is.

Vélemény, hozzászólás?