Kiemelt hírek Támogatott tartalom Térség

Milyen napelemet válasszak? – A jó minőségű napelem rendszer ismérvei –

Támogatott tartalom

Kiválasztani a számunkra megfelelő napelem rendszert egyáltalán nem könnyű döntés. Szerencsére ma már rengeteg jó minőségű napelemből válogathatunk, de így is körültekintőnek kell lennünk, hiszen a nagy választékban nehéz a megfelelő döntést meghozni. Semmiképpen nem szabad elkapkodni, hiszen ez egy hosszú távú befektetés és ezzel megalapozzuk a környezetbarát jövőnket.

Hogyan találhatjuk meg álmaink napelem rendszerét? Adunk hozzá egy kis segítséget.

 

A minőség, mint fogalom

Akár néhány szóban is összefoglalható, hogy mitől lehet egy napelem rendszer jó minőségű: magas hatásfokú és teljes körű megoldást nyújt az igényeinkre, mindezt meghibásodás nélkül.

A napelem rendszer legfontosabb elemei

 • napelem panelek
 • inverter
 • tartószerkezet
 • villamos anyagok

Mindezeknek a legmagasabb minőséget kell képviselniük ahhoz, hogy a napelem rendszer évtizedeken keresztül képes legyen hatékonyan üzemelni. Az inverternek kiemelt fontossága van az áram átalakításában, ugyanis a napelem egyenáramot termel, amit pontosan ez a kis gép alakít át a háztartásban használható váltóárammá. Így láthatjuk, hogy valóban nélkülözhetetlen számunkra. Itt is fontos, hogy jó minőségű terméket válasszunk, nagy tapasztalatú gyártótól, hiszen így lehetünk biztosak a napelem rendszerünk hosszantartó, zökkenőmentes működésében.

Mire figyeljünk vásárláskor?

Megszületik az ötlet, hogy áttérünk a környezetbarát áramellátásra, de nem tudjuk mire kell figyelni a megfelelő napelem és kivitelező cég kiválasztásánál.

Íme néhány dolog, ami segíthet ebben:

 • Sok cég weboldalán már magunknak is kiszámíthatjuk, hogy megközelítőleg mennyibe kerülne saját háztartásunkra a napelem rendszer kiépítése (https://www.optimumsolar.eu/ajanlatkeres.html)
 • A cég története is fontos tényező, mert minél tekintélyesebb múlttal rendelkezik egy szolgáltató, annál nagyobb az esélye, hogy hosszú jövő áll előtte. Amely a mi szempontunkból a garancia miatt lényeges tényező.
 • Érdemes utánajárni annak is, hogy milyen cég a beszállítója, milyen minőségű anyagokkal dolgozik és milyen termékeket ajánl.
 • Szintén megér egy kérdést a kiválasztott cégnél, hogy milyen tesztelésnek (https://www.youtube.com/watch?v=7CkkXxfCv-Y&t=17s) vetették alá a napelemeket, hiszen ebből megtudhatjuk mennyire strapabíróak. Vegyük például a Bauer Solar GmbH-t: Európa legrégebbi napelem fejlesztő- és építő cége, amelynek magyarországi kizárólagos forgalmazója az Optimum Solar.
 • Minden bizonnyal a weboldalukon feltüntetik, hogy milyen tanúsítványokkal rendelkeznek – keressünk rá mindenképpen! A hiányuk is jelzésértékkel szolgál.
 • Telepítés előtt a választott cég végez előzetes felmérést a helyszínen? Ha azt állítják, hogy műholdról képesek voltak behatóan megvizsgálni a tetőt, akkor keressünk másik céget, mert az előzetes felmérés sokkal több ennél. A szakember ellenőrzi a villanyórát, a tető méretét, állapotát, valamint az ügyfél minden felmerülő kérdésére választ ad a helyszínen.
 • Nézzünk utána vagy kérdezzünk rá a garanciára. Több típus is van: alap-, termék- és teljesítménygarancia. Vajon mi a különbség köztük? Ebben a cikkben részletesen olvashatunk róla (https://www.optimumsolar.eu/blog-napelem-arak-avagy-egy-eletre-szolo-beruhazas.html)
 • A garancián felül még a távfelügyelet is kiemelkedő szolgáltatás, amely a rendszergarancia teljes idejére biztosított, ez az Optimum Solar esetében 5 év, de akár 10 évre is bővíthető.

 

Melyik napelemet válasszuk? (Napelem típusok)

Három fő napelem típus van:

 1. Monokristályos napelem
 2. Polikristályos napelem
 3. Hibrid napelem

Monokristályos napelem

A monokristályos napelem a legjobb választás, ha a nagy hatékonyságot keressük – elérheti akár a 16-19% hatásfokot is! Továbbá a többi napelem típushoz hasonlítva sokkal jobban hasznosítja a közvetlen napfényt. Mivel ez a legrégebbi napelem típus, kiforrott technológiával rendelkezik.

Hátránya, hogy költségesebb az előállítása, valamint kisebb a teljesítménye felhős időben, és érzékeny a felforrósodásra. Megfelelő szakember szükséges a tájoláshoz, ugyanis ez a fajta napelem rendkívül érzékeny a dőlésszögre.

Polikristályos napelem

A polikristályos napelem előnyei közé tartozik, hogy olcsóbb az előállítása, valamint jobban tudja hasznosítani a szűrt fényt.

Hátránya, hogy általánosságban alacsonyabb a hatásfoka, és kevésbé tudja felhasználni a közvetlen napsugárzást.

Hibrid napelem

A hibrid napelem főbb előnyei, hogy egyszerre termel elektromos- és hőenergiát, kevésbé érzékeny a túlmelegedésre, valamint ugyanakkora felületen több energiát termel.

Hátránya, hogy mivel egy bonyolult rendszer, a meghibásodások gyakoribbak, valamint az előállítása is költséges.

Reméljük cikkünk megkönnyíti a döntést a jó minőségű, megbízható napelem rendszer kiválasztásában, amelynek előnyeit évtizedekig élvezhetik az ügyfelek. Amennyiben további kérdése merült fel, keresse kollégáinkat bizalommal weboldalunkon (https://www.optimumsolar.eu) vagy e-mailben (sales@optimumsolar.hu).

Vélemény, hozzászólás?