Kiemelt hírek Térség

Minősítették az önkéntes mentőcsoportokat

Önkéntesek mentőszervezeteknek és tűzoltó egyesületeknek tartott közös terepgyakorlatot november elején a Csongrád–Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A Mindszent településén rendezett kétnapos gyakorlaton összesen több mint huszonöt önkéntes tűzoltóság és mentőcsoport vett részt. A gyakorlat létrejöttét a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Magyar Polgári Védelmi Szövetség, valamint a DARANET Program támogatta.

 

A gyakorlat fő célja a szentesi katasztrófavédelmi kirendeltség területén működő települési önkéntes mentőcsoportok nemzeti minősítésének megújítása volt. Emellett a rendezvényen lehetőség volt a további önkéntes mentőegységek, mentőcsoportok és önkéntes tűzoltó egyesületek felkészítésére és gyakoroltatására is. A gyakorlatban részt vettek a Csongrád Megyei Katasztrófa-és Polgári Védelmi Egyesület tagjai is.

A több helyszínen, párhuzamos beavatkozásokkal megtartott terepgyakorlatot a járványhelyzet miatt rendhagyó módon vezették le a szentesi kirendeltség munkatársai: a már alapvető higiéniai előírások, illetve a maszk használata, valamint az előírt távolság megtartása mellett a szervezők minimálisra csökkentették a különböző mentőegységek közötti közvetlen érintkezés esélyét. A szabályozások miatt még inkább felértékelődött kommunikáció szakszerű alkalmazása.

A feladatok között szerepeltek különböző műszaki mentések (pl. veszélyes fák kivágása, illetve karbantartása, autóbaleset következményeinek felszámolása), de tűzoltási feladatot is végrehajtottak az önkéntesek.

 

Az önkéntesek minden gyakorlati elemben bizonyították felkészültségüket, a feladatokat szakszerűen és megfelelő ütemben hajtották végre.

Forrás:  Szentesi KvK

 

Vélemény, hozzászólás?