Kiemelt hírek Szentes

Mobil-múzeumpedagógiát is tervez a Koszta múzeum

A Koszta József Múzeum augusztus 29-én a Múzeum Koszta-termében tartotta meg a 2019/2020-as tanévre szóló múzeumpedagógiai tanévnyitóját.

Farkas László Róbert, az intézmény igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd arról fejtette ki a véleményét, hogy miért van a múzeum? Legyenek látogatók – fogalmazott (röviden).

 

Az alapvetése után rátért arra, hogy az előző évekhez hasonlóan idén is számos programmal és foglalkozással készültek a tanévre, melyre szeretettel várják az óvodás, általános iskolás és a középiskolás csoportokat, de szívesen vállalnak külső helyszíneken is előadásokat.

A közösségfejlesztő programjaiknak három fő váza van:
– múzeumpedagógia
– művészetpedagógia
– múzeum andragógia

Az intézmény-vezető, a munkatársaival – Filep Fanni, Szabó Dániel, Koszt Ferenc – együtt, ízelítőt adott múzeumpedagógia, múzeumandragógiai kínálatukból:
– Történeti, régészeti, néprajzi foglalkozásokat tartanak, az életkori sajátosságok messzemenő figyelembevételével
– Témanapokat kínálnak minden (ifjúsági) korosztály számára, illetve az iskolai témahetekhez kapcsolódnának
– a digitális múzeumpedagógia eszközeivel újabb rétegeket vonnak be a múzeum hatókörébe
– felnőtteknek, családoknak szervezik majd a Képzőművészeti Szabadegyetemet, az Anyukák Iskoláját, az aktualitásokat érintő beszélgetéseket, előadásokat, valamint a „restaurátorképzést”.

A múzeum művészetpedagógiai elképzeléseit a szegedi Kövér Béla Bábszínház részvételével, segítségével kívánják megvalósítani – erről is tájékoztatott Kövér László, a színház igazgatója.

 

Beindítják a „Legyél Te is bábszínész” sorozatukat, melynek során a gyermekek a kezdetektől a bábszínházi előadás bemutatójáig, minden alkotói folyamatban tevékenyen részt vehetnek. Továbbá szorosabbá teszik a két intézmény közötti kapcsolatot.

A jelenlévő Balázs József, a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ igazgatója dicsérte az előző tanévben végzett szentesi múzeumpedagógiai munkát, az idei tervekhez pedig javaslatokat (is) tett, valamint sok sikert kívánt a megvalósításhoz.

Az is elhangzott a megnyitón, hogy a hagyományos, bérletes rendszerben működő múzeumpedagógiai foglalkozások a szeptember 16-22-i héten indulnak – igazodva az oktatási intézmények teendőihez.

Vélemény, hozzászólás?