Csongrád Hírek Sport

Modellverseny a holtágon

modellezés

Mintha hatalmas szúnyog- vagy méhraj szállta volna meg a holtág vizét, pedig hajómodellek hasították a vizet. Idén a XXII. Csongrád Kupát rendezte meg a Csongrádi Rádiós Modellező és Technikai Sportegyesület. A nemzetközi versenynek a Villan-tó Szabadidőpark és a mellette lévő holtág adott otthont.

A verseny szervezője, Kajtár Róbert elmondta, Szlovákiából, Romániából, Olaszoroszágból és Ausztriából is érkeztek versenyzők, idén mintegy ötvenen vettek részt a futamokon, volt aki több kategóriában is. – Az induló hajókat motorméreteik alapján négy csoportba osztottuk, a 3,5 köbcentiméteres, a 7,5 köbcentiméteres, a 15 és a 27 köbcentiméteres motorú modellhajók alkotnak egy-egy kategóriát. Egy-egy ilyen hajó 500-700 ezer forint értékű.

– A vízen a 70, de akár a 90 kilométer per órás sebességet is elérheti egy hajó. Ez attól függ, mekkora motor van benne. Kétféle üzemanyaggal működnek a hajómodellek: a 27 köbcentiméteresek 100-as oktánszámú benzinnel mennek, míg az ennél kisebbek (a 15, a 7,5 és a 3,5 köbcentiméteresek) alkohollal, ricinus- és szintetikus olajokkal, valamint nitrometán keverékével működnek. A elődöntők futamai 20 percesek, a döntők félórásak. Ezalatt kell minél több kört megtenniük a kishajóknak. Egy kör kb. 500-600 méter. Minden versenyzőnek két lehetősége van az előfutamok során, a jobb eredmény alapján alakul ki az a rangsor, ki jut a legjobb 12 közé a döntőbe.

Szombaton az elődöntőket, majd vasárnap pedig a döntőket rendezik meg. Ez az első verseny a két héttel ezelőtti Európa-bajnokság óta, ahol jól szerepelt a magyar csapat, melynek Kajtár Róbert is tagja volt. 15 helyen végzett, technikai gondok miatt. Nemcsak versenyzőként, hanem szervezőként is részt vett az EB-n Kajtár Róbert, az itt szerzett tapasztalatokat pedig a csongrádi versenyen is kamatoztatni tudta. A Csongrád Kupa a nemzetközi versenysorozatban is pontgyűjtőnek számít.

A versenyt Szabó Zsolt, a csongrádi modellezés alapítója indította el, 1996 óta küzdenek a Csongrád Vándorkupáért a hazánk minden vidékéről és külföldről érkezett versenyzők.

modellezés
modellezés
modellezés
modellezés
modellezés
modellezés
modellezés
modellezés
modellezés
navigate_before
navigate_next

Vélemény, hozzászólás?