Csongrád Hírek Kiemelt hírek

Modern Tudás, Menő Iskola

A Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ három intézménye – a Csongrádi Batsányi János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium, a Csongrád és Térsége Széchenyi István Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium, illetve a Makói József Attila Gimnázium – kétéves közös projektet indított. Az EFOP (Emberi Erőforrás Operatív Program) támogatja a programok megvalósítását.

 

navigate_before
navigate_next

A makói Glorius Vigadóban tartott nyitórendezvényen elhangzott: a legalább 1012 diákot megmozgató projekt teljes költségvetése százmillió forint, amelyből táborokat, programokat szerveznek, illetve oktatást segítő eszközöket szereznek be. A legfontosabb cél a pályaorientáció, segíteni a fiatalokat abban, hogy megtalálják, miben szeretnének sikeresek lenni, illetve emellett a matematikai, természettudományos, informatikai és műszaki pályák iránti érdeklődés felkeltése. A projektet a három intézmény vezetője ismertette, elmondták, melyik iskola mit fog megvalósítani a következő két évben. Martinuszné Korom Gabriella, a Makói József Attila Gimnázium megbízott intézményvezetője, egyben a pályázat projektmenedzsere szólt arról, hogy az elnyert összegen a három intézmény egyenlő mértékben osztozik, 33,3 millió forintból kell megvalósítani terveiket. A József Attila Gimnáziumban a Storyline programban tantárgyakon átívelő csoportmunkát szerveznek a diákoknak, az Életrevaló-program pedig 7 olyan szokást sajátíttat el a gyerekekkel, amelyektől valóban életrevalóbban lesznek, például konfliktusmegoldás, célok kitűzése, stb.

Kiss Attila, a projekt szakmai vezetője, a Csongrádi Batsányi János Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium intézményvezetője elmondta, a majdnem százéves intézmény ma is a természettudományokban jeleskedik, olyan kiegészítő programokat szerveznek arra, hogy megmutathassák a diákoknak, milyen lehetőségeik vannak az ún. nagybetűs életben. A gimnázium 2016-ban megkapta a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központtól a leginnovatívabb iskola, rendszeresen pályáznak. A projekt keretében folytatják, tovább fejlesztik a sikeres Apa Te Tudod? Anya Te Tudod? – programot a Természettudományos Diáklaboratóriumban, a Legyél te is Batsányis a pályaválasztási tanösvénnyel együtt hozza meg az eredményt, lehetőséget ad arra, hogy még jobban megismerjék a továbbtanulási kilátásokat. Gyárlátogatásokat szerveznek, volt batsányis diákok tartanak előadást arról, hogyan találták meg hivatásukat, életcéljukat. Tanulói portfoliók készülnek majd, iskolatévén keresztül is sok információt tudnak eljuttatni a diákokhoz – diákok által.

Váradi Gáborné, a Csongrád és Térsége Széchenyi István Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium intézményvezetője is bemutatta a hat tagintézményt, hol milyen tevékenység zajlik. Beszélt arról, milyen speciális helyzetben vannak, a távolságok és a rendkívül vegyes csoportok, évfolyamok miatt.

A projektben együtt is dolgozik a három intézmény: mobil kiállítást, tematikus, 60 fős tábort, intézmények közötti szakmai találkozókat, projektnapokat is szerveznének. Egy online felületen keresztül pedig interaktív teszteket is megoszthatnának majd egymással. A következő közös program április 4-én Csongrádon Pedagógiai nap lesz.

A projekt ismertetése után Lénárd Sándor, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Neveléstudományi Intézet oktatója tartott élvezetes, saját személyes példákkal teletűzdelt előadást arról, hogyan kellene a XXI. századi iskolákban motiválni a gyerekeket, mit várunk az iskolától, milyen új útjai vannak a tanulásnak.

 

Vélemény, hozzászólás?