Hírek Szentes

A Mount Everestről a gimnázium dísztermébe

A Szentesi Keresztény Pedagógus Társaság szervezésében március 8-án, a Horváth Mihály Gimnázium dísztermében tartott előadást dr. Neszmélyi Emil Everest-csúcsmászó. Ő volt az első magyar hegymászó, aki a jóval nehezebb,  tibeti-oldali sikeres Everest-csúcsmászást hajtott végre.

Az Óbudán élő, magát felfedezőnek tartó belvárosi védőügyvéd és sportjogász beszélt arról is, hogy nem a saját dicsőségére hajtotta végre történelmi tettét, hanem hazájának akart érdemet szerezni. Egy-egy ilyen 7-8000 méter feletti csúcsmászás komoly, esetenként több évig tartó fizikai és mentális felkészülést igényel – mondta. Ezért is mesélte el miként zajlott az ő felkészülése csúcsmászásra. Asztmásként érte el a csúcsteljesítményt, tehát átélte milyen asztmásként létezni a halálzónában – ezt is „átadta” hallgatóságának.

 

 

Igyekezett néhány tévhitet is eloszlatni. Például elmondta az igazságot a serpákról. Többször szóba került az Everest című film is, amely nagyon közelített a hitelességhez, de sok téveszmét is terjesztett. Ennek kapcsán több mindenről beszélt, hogy ő hogyan tapasztalta: milyen pszichológiai technikák szükségesek a túléléshez?; melyek az életveszély okai extrém magaslaton?, vagy mi érzékelhető a világból 8000 méter fölött?

A képekkel illusztrált előadás valóban izgalmas volt: sok, a hegymászással összefüggő, hiteles és kuriózumnak tekinthet információt osztott meg közönségével az előadó.

 

Vélemény, hozzászólás?