Kiemelt hírek Szentes

Működik a sütőolaj-begyűjtési rendszer Szentesen

A Szentes Önkormányzat a Biotrans Kft-vel partneri kapcsolatban egy hónnappal ezelőtt alakította ki a „házhoz menő” lakossági használt sütőolaj-begyűjtési rendszert. A rendszer lényege, hogy a lakosság zárt csomagolásban (PET-palackban, befőttesüvegben), tehát „cseppmentesen” helyezheti el a gyűjtőbe a náluk keletkezett használt sütőolajat és sütőzsírt.

A környezetvédelmi cég által kínált cseppmentes technológia kizárja, hogy az olaj beszennyezze a környezetet. A gyűjtőcég által ingyenesen biztosított és telepített gyűjtőedényzetet a cég igény szerint cseréli és tisztára mosott, új edényt biztosít helyette.

Szentesen 10, a lakosság számára elérhető nyilvános gyűjtőpont létesült.

Nem érhető el leírás a fényképhez.

A Rákóczi Ferenc utcai Székhely Óvodában is létrehoztak egy gyűjtőpontot, melynek felelőse Győri Gyuláné tagóvodavezető óvónő – a helyszínen érdeklődtünk. Megtudtuk, hogy mintegy 15 napja helyezték el a gyűjtő edényzetet (egyébként a többi óvodában is).

Először meglepetést okozott, „eleinte még csodálkoztak a szülők”, ma már kedvezően nyilatkoznak, és hozzák is a háztartásokban keletkezett használt sütő-olajat – flakonokban. Leginkább akkor jönnek olajjal teli flakonokkal, amikor hozzák, vagy viszik a gyermeket.

Természetesen ezekben a napokban idegeneket nem fogadhatnak az óvodák, így csak az adott intézménybe járó ovisok családtagjai élhetnek ezzel a lehetőséggel. Ez szűkíti a gyűjtés lehetőségeit, ezért – erről a gyűjtőhelyről – eddig még nem volt elszállítás.

„Valószínű más lesz a helyzet ebben a témában is, ha enyhül a járványhelyzet – összességében kedvezőek a tapasztalatink – mondta az óvónő.”

Nem érhető el leírás a fényképhez.

Vélemény, hozzászólás?