Kiemelt hírek Szentes

Müller Péter Sziámi AndFriends: Nevess magadra!

„A helyzet tragikus – de nem komoly…”

A friss Sziámi-album alcíme Bródy János közismert sorára hajaz („a helyzet az jó, de nem reménytelen”). Tipikus Sziámi-sziporka ez (is). Egyébként pedig, ha valamiféle rangsort kellene felállítani a Sziámi-lemezek között, mindent összevetve bizonyosan az első ötben lenne a Nevess magadra! helye!

Néhány régebbi szám átdolgozott verziója is megtalálható rajta, ami kulcskérdésnek számít. Persze nem az önismétlés veszélye okán, hanem a szentesi koncert-program összeállításának elvét tekintve.

Az est ugyanis, amely április 14-én, szombaton 20 órakor kezdődik az Ifjúsági Házban (a Zene-Világ-Zene-Graffiti sorozat keretében) afféle kibővített best of programot ígér. Vagyis: nem csak a Sziámi neve alatt létező/létezett zenekarok legjobban sikerült számait hallgathatjuk élőben, hanem Sziámi korai együtteseinek (URH Kontroll Csoport) dalaiból is előkerül néhány.

Mindez nem jelent kevesebbet a magyar, underground rocknak nevezett, Sziámi jóvoltából kifejezetten szöveg-centrikus műfaj egyik legfontosabb szegmensének összefoglalásánál. Méltán nevezhetjük ugyanis Müller Péter Sziámit az említett műfaj kitalálójának, mi több: tanítómesterének, közvetlen hatást gyakorolva pl. az Európa Kiadóra. (A közvetett hatásoknak pedig se szeri, se száma.)

A folyamat elindításában meghatározó szerep jutott a nyolcvanas évek legelején rövid ideig létezett, ám annál nagyobb jelentőségű, a „titokzatos” URH nevet kapott zenekarnak. A Nagy Testvér és a Vigyetek el című, máig érvényes mondanivalóval bíró szerzemények ismeretében fogalmunk lehet az együttes kivételes kvalitásairól. Néhány évvel később a Sziámit is a sorai között tudó kultikus Kontroll Csoport „osztódással szaporodott”, így fejtve ki igazán nagy hatást az underground szcénára. (Tőlük – „helyhiány” okán – nem említek számcímeket.) A „családfa” egyik leágazása értelemszerűen a mindenkori Sziámi zenekar volt. A zenekarvezető nevét magában foglaló számos formáció voltaképpen a különféle felállású együtteseit takarja, illetve választja el egymástól.

A jelenlegi AndFriends másik kulcsfigurára a gitáros, zeneszerző Kirschner Péter, az undergound éra jószerével egyetlen megmaradt, jól képzett és hiteles alakja a saját hangszerén. A billentyűs az a Varga Orsolya, aki csakúgy, mint Kirschner, korábban az Európa Kiadó tagja volt. Ugyancsak megfordult ott a basszusgitáros Winterverber Csaba is, akit még a Naprából ismerhetünk. Persze az AndFriends soraiba mások is beletartoznak, akiket most személyesen lesz alkalmunk megismerni.

Ami pedig a nagyjából kétfelé osztható dalaikat illeti, az egyik csoportjuk, a burkoltan politikai töltésűek jelentős hányada a „rendszerváltás” hangulatában fogant. Aktualitásukat sajnos, máig nem vesztették el. A másikban Sziámi játékos szófordulataira, metszően éles gondolatiságára és meghökkentő nyelvi leleményeire helyeződik a hangsúly.

Az estnek szentesi-csongrádi előzenekara lesz, mégpedig a Másnapos Műhely. A „hazai pálya” előnyét az ütőhangszeres Vörös János élvezi, a szomszéd város képviselőinek legismertebb neve sokunk csongrádi barátjáé, Csák Lászlóé. A repertoár pedig Cseh Tamás-dalokból áll. Állítom: minden tekintetben hibátlan felhozatal közepette, hibátlan este lesz az a szombati, ráadásul nem megfizethetetlen áron!

/Olasz Sándor/

Vélemény, hozzászólás?