Csongrád Hírek

Munkásszálló helyett felújított bérlakások

A városba érkező szakemberek elhelyezését szolgálja az 4 lakás, amelyet most újítottak fel a Városellátó munkatársai. Csongrád 2016-ban 5 millió forintot kapott elismerésül közfoglalkoztatási mintaprogramjáért, ezt az összeget – kiegészítve saját forrásaiból –fordította a lakások rendbetételére, hogy ezzel is tudja ösztönözni a vidékről érkező szakemberek letelepedését.

Nem éppen Csongrád színfoltjai között lehet számon tartani a Csemegi Károly utca első harmadában álló épületet, amely az egykori zsinagóga helyén épült. A 70-es években vasbeton technológiájával készült házban 5 önkormányzati bérlakás van, amelyet a korábbi bérlők eléggé lelaktak. Penészes falak, kosz, tönkrement szaniterek – így nem lehetett hasznosítani a város központjában lévő lakásokat.

Ilyen volt:

Ilyen lett:

      

Az önkormányzat már korábban döntött a felújításról, a Belügyminisztériumtól kapott 5 millió forintot pedig kiegészítette, így a napokban Németh Anna, a Járási Hivatal vezetőjének helyettese és Ujszászi Zoltán, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkárságának megyei koordinátora, valamint Bedő Tamás polgármester jelenlétében megtörtént az lakások műszaki átadása. A négy darab 50 négyzetméteres lakásban új nyílászárókat építettek be, új burkolatok kerültek a helyiségekbe, megújult a fürdőszoba és a konyha is, vagyis gyakorlatilag csak a falak maradtak a régiek. A felújítás nem fejeződött be, a tetőtérben még egy lakáson dolgoznak a Városellátó Intézmény szakemberei és közfoglalkoztatottjai, illetve kívülről szigetelik az épületet valamint parkolókat alakítanak ki az udvaron.

A nagyobb munkáltatóknak folyamatosan küszködnek azzal, hogy kevés a szakember a térségben, vidékről érkezőknek pedig lakhatási lehetőséget kell biztosítani. Mivel a városban nincs munkásszálló, ez a néhány lakás már könnyítene a problémán, hiszen így a szakembereknek komfortos szállást tudnak majd biztosítani. Bedő Tamás polgármester elmondta: ezeket a most felújított lakásokat a Mars Magyarország Kft. használhatja majd.

Az önkormányzat a programot akár saját forrásokból is folytatni akarja, mert több vállalkozás részéről merült már fel igény bérlakásokra. Szeretnék azt is elérni, hogy a korábban a Honvédelmi Minisztérium által hasznosított, de az önkormányzat tulajdonában lévő – most üresen álló – volt tiszti lakások visszakerüljenek a városhoz. Ezekből is újabb bérlakásokat tudnának kialakítani.

Vélemény, hozzászólás?