Kiemelt hírek Szentes

Műszaki katonák dokumentumai a könyvtárban

A Szentes Városi Könyvtár és az MH. 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred közös szervezésében május 25-én nyílt meg a Momentumok a Műszaki Csapatok történetéből című kiállítás. A tárlatot Bakos Tamás alezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

Az alapvetően a helyi műszaki alakulat dokumentumaiból válogatott anyagokból rendezett kiállítás kiválóan prezentálja a műszakiak évszázadok óta tartó munkáját. Asztali tárlókban, valamint tablókon jelenik meg többek között Jacobi Ágost, a magyar hadtörténelem talán leghíresebb utásztisztjének munkásságának egy része.

Felelevenedik az 1848-49-es szabadságharc műszaki csapatainak története is, színes tablón mutatva be felszerelésüket, egyenruhájukat. Makett, és tabló mutatja be a műszakiak eszközeit, felszereléseit, viseletét. Jelen vannak a műszakiak munkáját és szakértelmét dicsérő, monumentális erődrendszerek, több korabeli híd, melyek a műszaki csapatok tevékenységét dokumentálják.

A mérnök-alezredes azzal zárta ajánlóját, hogy a műszakiak története nem fejeződött be, sőt a honvédségen belül munkájuk folyamatosan felértékelődik, fejlődik.

 

A megnyitón jelen volt Antal László ezredes, a helyi műszaki alakulat parancsnoka, és válaszolt a látogatók által feltett kérdésekre is.

 

 

Fellépett, és Dél-alföldi katonadalokat adott elő a többszörös Arany Páva nagydíjas Pengető citerazenekar kamara együttese.

 

A kiállítás június 14-ig tekinthető meg a Könyvtár nyitvatartási idejében.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?