Hírek Szentes

A Mystery Gang ismét Szentesen!

A rock and roll ősének számító rockabilly (gondoljunk pl. a tragikus körülmények között, fiatalon elhunyt Buddy Holly bőgőhúr-szaggató, tempós nótáira) felébredt végre az ötvenes évek vége óta tartó Csipkerózsika-álmából, sőt mintegy három évtizede Magyarországon is újjászületett!

Gitár, nagybőgő (véletlenül sem basszusgitár!) és dob – a klasszikus rockabilly trió-felállás. Ezt a formulát követi az 1998-ban alakult Mystery Gang is, akikről ki merem jelenteni: ők A legjobb magyar rockabilly banda színre lépésük óta, változatlanul! (Nem tévesztendő össze a The Mystery Gang nevű, 2010-ben alakult nevadai, ki tudja, miféle társasággal!)

 

Ennek ellenére a „rendszerváltás” után alakult, zömében csakis a tutira hajtó magyar lemezkiadók nem ismerték fel, vagy nem merték felvállalni a bennük rejlő üzleti lehetőséget. Az első „bakelit” kislemezt ugyanis a japánoknak, az első CD-t az angoloknak, a másodikat az amerikaiaknak, a harmadikat pedig a németeknek engedték át. 2010-ben jött ki végre az első magyar nyomatú Mystery Gang-koncertalbum Live and Wild címmel, 2012, és 2016 között pedig nem kevesebb, mint négy sorlemezük, miközben keresztül-kasul turnézták a világot. Sőt. Hallhattuk a muzsikájukat két magyar filmben, mi több: az énekesük, Egri Péter nem kis szerepet kapott a Made in Hungária című musical filmváltozatában! (Annyira jól alakította, hogy számomra ő hozta az egyetlen hiteles figurát ebben a moziban.) 2017-ben aztán dupla kislemezzel(!) jelentkeztek a változatosság kedvéért: csak hogy ilyen is legyen nekik. (És nekünk is lehet, hiszen felettébb baráti áron mérik a pakkot!)

Fergeteges koncerteket adtak/adnak a világon mindenütt, az immár klasszikussá vált rockabilly slágereket saját szerzeményekkel fejelve meg. Szédítő ritmust diktálnak, amit képtelenség egy helyben állva hallgatni! Ismernek minden trükköt, amit valaha kitaláltak ebben a műfajban. A hangulat tetőfokán Singer megpörgette a nagybőgőjét (anélkül persze, hogy kiesett volna a játékból vagy a ritmusból), majd egyéb, kvázi cirkuszi mutatványokat is végrehajtott a hangszerével, miközben vigyorgott, mint a töklámpa. Ilyenkor életnagyságban csodálhattuk meg elálló füleit, hiszen ha akartuk ha nem, csak rá figyeltünk. Hatalmas fazon volt. Sajnos jogos a múlt idő, hiszen húsz év után, 2017-ben kiszállt a zenekarból. Helyét a brazil Allisson Guimarães Santos foglalta el, akit most alkalmunk lesz megismerni.

A Mystery Gang lép fel tehát ismét Szentesen (ha jól emlékszem, harmadszor) 2018. február 17-én szombaton 20 órától az Ifjúsági Házban, a Zene-Világ-Zene Graffiti programsorozatában. Előzenekaruk a 2017-ben alakult, nem kevésbé vérmes Memphis Moon 55 lesz. A kvalitásukról annyit, hogy ez a „cover band” Egri Péter projektje. (Érdekesség, hogy az egyik budapesti koncertjükön a Mystery Gang régi dobosa, Fácán játszott velük vendégként.)

A nagybőgő már hangol, kezdődik a pörgés hamarosan. Tudjuk jól: „a rock and roll az nem egy tánc”. Igen ám, csakhogy most kihagyhatatlan rockabilly buli következik. Ne fogd vissza magad!

 

/Olasz Sándor/

Vélemény, hozzászólás?