Hírek Kiemelt hírek Szentes

Nagykövet asszony a Szentesi Szalonban

A Tóth József Színház által szervezett Szentes Szalon vendége volt február 9-én Schmittné Makray Katalin, olimpiai ezüstérmes tornásznő, az aerobik egyik hazai meghonosítója.
Az egészséges életmód népszerűsítéséért, sportolóként elért kimagasló eredményeiért, karitatív tevékenységeiért, továbbá a nemzeti gondolat és hagyományok megőrzéséért végzett szolgálatáért két hónappal ezelőtt vehette át a Polgári Magyarországért Díjat Schmittné Makray Katalin pénteken Budapesten.
Schmittné Makray Katalint születése történelmi időkre esett, édesapja a második világháborúban orosz fogságba került, nagyapját kitelepítették a Hortobágyra, 1956. október 23-án a Bródy Sándor utcai társbérletbe “szaladt haza, amikor a rádiónál tragédiába fordultak az események”.
Korán kitűnt a sportban való tehetsége és az is korán megmutatkozott, hogy bajnoktípus. Schmittné Makray Katalin nyolcszoros magyar bajnok, Universiade-győztes egyéniben és csapatban, és egy ország hőse lett az 1964-es tokiói olimpián szerzett ezüstéremmel; sokan emlékezhetnek rá és három gyermekére a TV-tornából, valamint az aerobik magyarországi meghonosításáért tett erőfeszítéseire.
Schmittné Makray Katalin a többi közt az Isten, haza, család hármasságában megjelenő polgári értékrend és neveltetés továbbadásának fontosságát hangsúlyozta a következő generációk számára. “Ha a haza hív, menni kell és tenni kell” – mondta.
Szóba kerültek az unokák (hatan vannak), mind sportol, ketten élsportolók. Említett a vendég szentesi kötődést. Egyik lánya egy rövid ideig a szentesi tenisz csapat tagja volt.
Közvetlen szavakkal mondta el, hogy ő mindig igyekezett az maradni, aki volt, lett légyen a férje Schmitt Pál bármilyen funkcióban – köztársasági elnök, vagy MOB elnök, vagy spanyol nagykövet.
Egyébként – egyelőre – még kevesen tudják, hogy lassanként már egy éve Makray Katalin a Testnevelési Egyetem nagykövete, és azért dolgozik, hogy a magyar sport, a fiatalok egészségi állapota, a hazai mozgás-kultúra és a sporttudomány a múlthoz méltó legyen a jövőben is.
Az est házigazdája Borsi László sportújságíró volt, fellépett Lehoczki Orsolya, a Békéscsabai Jókai Színház művésze.

Vélemény, hozzászólás?