Hírek Kiemelt hírek Térség

Nagymágocson népzenével köszöntötték a Kultúra Napját – videóval

Nagymágocson, a Petőfi Művelődési Központban január 20-án emlékeztek a Magyar Kultúra Napjára. Az ünnepség alkalmat adott, hogy a helyi, Arany Páva nagydíjas Nefelejcs Népdalkör és Napraforgó citerazenekar válogatás műsorral köszöntse a jeles napot, megszervezzenek egy helyi könyv-premiert, és egy különleges gyufa-makett kiállítást tekinthessen meg a közönség.

Az ünnepségen Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője mondott ünnepi beszédet. Ebben többek között örömét fejezte ki, hogy egyre jelentősebb ünneppé válik a Magyar Kultúra napja, ezen belül egyre többen tekintik feladatuknak a népi hagyományaink őrzését, ápolását.

Azonban még sok feladatunk van a kulturális értékek, a minőségi alkotások feltárásában, népszerűsítésében. Fontos ez azért is, mert a magyar kultúra eddig is sok művet, művészt, kulturális értéket adott hazánknak, Európának és a világnak, és biztos vagyok abban, hogy ez  a jövőben is így lesz – mondta az országgyűlési képviselő.

Külön is köszöntötte Dóczi Jusztinát, aki a községben egy fontos közösségteremtő személyiség, és akinek immáron a negyedik könyve jelent meg, ami a kulturális értékek megőrzését szolgálja.

Szebellédi Endre István, a község polgármestere az új helyi kiadvány kapcsán szintén köszöntötte a szerzőt, valamint a helyi népdalkör és citerazenekar tagjait, illetve a helyi kulturális élet szervezőit, szereplőit. Nagy taps fogadta azt a bejelentését, hogy a helyi kulturális csoportok utaztatására egy mikrobuszt vásárolt az önkormányzat.

A beszédeket követően Molnár-Tamás Erika, a Nagymágocsi Petőfi Művelődési Központ vezetője, a most megjelent új kötete, a  Nagymágocsi zölderdőben születtem című könyve kapcsán beszélgetett Dóczi Jusztinával, és Mélykútiné Németh Kornéliával, aki a nagymágocsi együttes szakmai segítője.

A közönség így részletesen megismerhette a szerző negyedik, a népdalkör és citerazenekar történetét feldolgozó könyve elkészültének körülményeit, tartalmát, illetve annak egyes részleteit.

Az ünnepségen fellépett a Nefelejcs Népdalkör és Napraforgó citerazenekar, és Schevcsik József Tibor.

Itt a népzenei műsor egy rövid válogatását láthatják:

 

A jelenlévők az ünnepség idején megtekinthették Körmendi Ferenc gyufa-makett kiállítását, melynek rész például a nagymágocsi Károlyi kastély, a szegedi Dóm, vagy az Országház kicsinyített mása. Az a kis tárlat január 27-ig még megtekinthető a nagymágocsi művelődési házban.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?