Kiemelt hírek Szentes

„Néha csak két hét a világ” – emlékezés 1956-ra

Szentes város önkormányzata október 23-án, a Büszkeségpontnál rendezte meg az 1956-os forradalom 65. évfordulója tiszteletére tartott megemlékezését.
Az ünnepséget megelőzően megkoszorúzták a Református Nagytemplom melletti ’56-os kopjafát, a Városháza homlokzati falán található Gujdár emléktáblát, és katonai tiszteletadás mellett felvonták az ünnepi zászlókat a Kossuth téren.
Az ünnepségen először Szabó Zoltán Ferenc Szentes polgármestere emlékezett az ’56-os forradalomra és szabadságharcra. Beszélt az országos eseményekről, majd a helyi történésekről. Az utóbbinál kiemelte Gujdár Sándor őrnagy, laktanyaparancsnok szerepét, aki higgadt intézkedéseivel „nyugodtabb” mederben tartotta a város életét a forradalmi események során is. A méltóság forradalmának nevezte az 65 évvel ezelőtt történteket.
Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes bevezetésként arról beszélt: „néha csak két hét a világ”. De mennyi minden, egy egész társadalmat felkavaró sorozat történhet e néhány nap alatt. Kijelentette: meg kell őriznünk az akkori hősök emlékét, élni kell az általuk kiharcolt lehetőségekkel, példájukat követnünk kell.
Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember, álló emberek és szabadtéri
Nagyon megható, valóban a lélekre ható ünnepi műsort adott elő a Csongrádi Alföld Néptáncegyüttes. Részletek a műsorukból – videón:
Ezt a Szentes Városért Emlékérmek átadása követte, melyeket Szabó Zoltán Ferenc nyújtott át az érintetteknek.
Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Szentes Városért Emlékérmet adományozott:
• Kalydy Zoltánnak, a városunkban hosszú évek óta a judo sportágban végzett edzői és sportegyesületi munkájáért
• Dr. Kis-Tóth Tihamérnak a városban kifejtett sportmunkásságáért, kiemelkedő közéleti tevékenységéért
• Nagy László és Nagy Lászlóné (megosztva) a város közéletében és az idősek érdekében végzett kiemelkedő tevékenységükért
• Négyesi Jánosnak, a nevelés-oktatás területén hosszú időn keresztül végzett példaértékű pedagógiai munkásságáért
• Vidovics Ferencnek, a város közéletében kifejtett tevékenységéért
• a Gondozási Központ II. sz. Idősek Klubja kollektívájának, az idős, rászoruló emberek érdekében végzett munkájukért
Ezt követően az önkormányzat, a rendvédelmi testületek, a pártok képviselői megkoszorúzták az 1956-os Forradalom és Szabadságharc tiszteletére állított Büszkeségpont Emlékművet.
Képgaléria az ünnepségről:
https://www.facebook.com/media/set/?vanity=szentesigyors&set=a.6326131207457983
Az ünnepségen közreműködött a Szentes Város Fúvószenekara, valamint a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred kijelölt alegysége.
Lehet, hogy egy kép erről: 4 ember, emberek hangszerrel, álló emberek és szabadtéri

Vélemény, hozzászólás?