Hírek Szentes

Néhány információ az országgyűlési választásokról

Már van időpontja  a 2018-as általános országgyűlési választásoknak, miután Magyarország köztársasági elnöke kihirdette az időpontot. Áder János január 11-én közleményében április 8-ra írta ki az országgyűlési képviselő-választást, ami a jogszabályok szerint a legkorábbi lehetséges időpont a választás megtartására. 

A közel 8 millió, magyarországi lakóhellyel rendelkező választójogosult február 9. után kapja kézhez a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést. Aki nem kapja meg az értesítőt, a jegyzőnél (a helyi választási irodában) kérheti.

A hivatalos kampány a választást megelőző 50. napon, azaz február 17-én indul.

Várhatóan a választás éjszakáján már előzetes eredményt közöl majd az NVI, de a választás jogi eredményét csak a külföldön leadott szavazatokat tartalmazó urnák hazaszállítása és a levélben leadott szavazatok megszámlálása után állapítják meg: az egyéni választókerületek eredményét legkésőbb április 14-én, a választás országos eredményét pedig április 27-én. Az új Országgyűlésnek legkésőbb május 8-ig kell megalakulnia.

Mindezekkel összefüggésben az utóbbi hetekben „felgyorsult” a szentesi Választási Iroda tevékenysége.

Már a befejezéséhez közeledik a szavazókörök és a szavazóhelyiségek áttekintése, véglegesítése. Egy kivétellel a már megszokott szavazókörökben adhatják le voksaikat a választók az országgyűlési képviselőjelöltekre. Egyedül az eddigi Ilona-parti szavazókör helye változik – a dr. Sipos Imre Parkerdő Otthonba kerül át. Az előző választásokhoz képest új jegyzőkönyvvezetőket is választanak, hiszen a régiek közül többen átkerült a Szentesi Járási Hivatalhoz.

A választás során kiemelkedő szerepük van a szavazatszámláló bizottságoknak: feladatuk a szavazás lebonyolítása, a választás tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése és – ha szükséges – a választás törvényes rendjének helyreállítása. A szavazatszámláló bizottság állapítja meg a választás szavazóköri eredményét is.

A bizottságok tagjait már kiértesítették, a véglegesítésnél tartanak. Szentesen az Országgyűlési Választókerületi Választási Bizottságot  a Szavazatszámláló Bizottságokat a képviselőtestület február 22-i ülésén választják meg.

Jelenlegi információink szerint térségünkből a következők indulnak a 2018. évi országgyűlési választásokon:

Bencsik Lajos /Munkáspárt/

Farkas Sándor /Fidesz- KDNP/

Szabó Zoltán Ferenc /Jobbik/

A választásokon induló jelöltek február 19-én vehetik az ajánlóíveket, azokat legkevesebb 500 ajánlással március 5-én 16 óráig adhatják le a helyi Választási Irodánál.

(Kép: Blog.hu)

 

 

Vélemény, hozzászólás?