Kiemelt hírek Szentes

„Nekünk ezt még így nem mondta el senki”

A Szentes Városi Könyvtár október 11-én rendezte meg Hárs Gábor Egy túlélő naplója című kötetének bemutatóját. A szerző életútját Kovács Benedek középiskolai tanár mutatta be, majd beszélgetett az íróval.

Bevezetőjében még saját magáról beszélt az alkotó. Tanári végzettsége ellenére külügyi vonalra került, végül is diplomáciai pályája végén állt katedrára. Bár idegen-nyelvtanári végzettsége van, történelmet tanít jelenleg is.

A könyvéről elmondta, hogy ez egy három kötetes mű első része, és hogy miért lett a címben szereplő határozott névelő helyett határozatlan. Majd így folytatta: igyekeztem olyan hátteret adni a családtörténetnek, amelyből a mai, idősebb és ifjabb fiatalok érzékelhetik, mikor mi és miért történik. Megtudhatnak olyan történéseket, amelyek a tankönyvekben – legalábbis ilyen összeállításban – nem szerepelnek.

A könyv alapja az édesanyja naplója volt, de a könyv megírása megkívánta, hogy további részletekkel (kutató munka után) kiegészítse. Fiatalokkal való beszélgetése kapcsán mondták a szerzőnek „nekünk ezt még így nem mondta el senki” – talán ezért is fontos írni a II. világháborús történésekről és a Holokausztról.

Az íróval való találkozás dedikálással zárult.

Képek:

navigate_before
navigate_next

Vélemény, hozzászólás?