Hírek Kiemelt hírek Szentes

Nem kerülte el a ‘Városkerülő’ a Péter Pál Polgárházat

A Szentesi Vendégszeretet Egyesület a Koszta József Múzeummal közösen június 11-én a Péter Pál Polgárház kertjében a “Szentesi Városkerülő” társasjáték-család bemutatóját, és kipróbálását szervezte meg.
Az ötletgazda, szerkesztő Borsodi Ágnes tanítónő ismertette a társasjáték elnevezésének hátterét (miért városkerülő?), majd a játék lényegi jellemzőit.
A 2000 decemberében megjelent első kiadásról is beszélt, hiszen a mostani megújult változat abból merítve gazdagodott. Az 1000 példányban készült első kiadás fotóit Szélpál István készítette, a grafikai terveket Kóthay Gábor, a szerkesztői munkát pedig akkor is Borsodi Ágnes. Az első kiadás megkapta a X. Innovációs Nagydíj Pályázat Elismerő Oklevelét (2002-ben).
A játék második kiadása 2021 decemberében került ki a nyilvánosság elé. Létrejöttét az Agrárminisztérium Hungarikum pályázata tette lehetővé. Itt már érezhető az új szemlélettel kialakított ismertanyag (hét) szakterületre bontása.
1. Várostörténet, helytörténet, néprajz
2. Természeti környezet, régészet
3. Nagyjaink
4. Művészetek: zene, irodalom, képzőművészet
5. A város gazdasága: ipar, mezőgazdaság, kereskedelem.
6. Sport, egészségügy, vendéglátás.
7. Tücskök, bogarak
A játék fő szerkesztője kiemelte Zsiros Katalin tanárnő, néprajzos nevét, aki a lektorálást vállalta.
A társasjáték szerkezetileg 7 játékot tartalmaz, melyeket más-más műfaji formában (pl. párosító, kirakó, dominó, kvíz stb.) oldhatnak meg a játékosok. Lehet játszani egyénileg, párban, négyesben, vagy akár kisebb csoportokra osztva. Az óvodáskortól 99 éves korig bárki be tud kapcsolódni.
Nemcsak előadás hangzott el, hanem a jelenlévők – kisebb csoportokban – ki is pórbálhatták a játékot, és persze “vizsgázott” helyismereti tudásuk is. Nem kellett szégyenkezniük a játékosoknak…

Vélemény, hozzászólás?