Hírek Kiemelt hírek Szentes

Nem meglepő: könyvbemutató a könyvtárban

A Szentes Városi Könyvtárban március 17-én Czóbel Minka. A pillanat értéke című könyv bemutatóját rendezték meg. A verseket és kisprózai írásokat tartalmazó kötetet Bíró Erzsébet Franciska (aki összegyűjtötte és szerkesztette az anyagot) mutatta be az érdeklődőknek.
Czóbel Minka művészi pályája kivételesen hosszú időt fog át: az 1880-as évektől a második világháborúig ível. Számos olyan verset publikált, amelyekre ma már csak folyóiratokban, antológiákban és különböző almanachokban akadhatunk. A könyvben közölt 120 verse mellett novelláinak és tárcáinak legtöbbje is itt olvasható először kötetben.
A szerkesztő asszony sokat köszönhet Urbán László irodalomtörténésznek, aki felhívta rá a figyelmét, sőt részt vállalt az anyaggyűjtésben is. Hozzátette: örülök, hogy ilyen kincsekre bukkanhattam, hiszen amikor elkezdtem olvasni különféle régi újságokban, folyóiratokban Czóbel Minka verseit és kisprózáit, szinte mindegyik magával ragadott, olyan gyönyörűek és színvonalasak. Kár, hogy kevésbé ismertek…
Ezen próbál segíteni ez a könyv, amelyet a Kortárs Kiadó adott ki.
Czóbel Minka nagybirtokos család gyermekeként született a Szabolcs megyei Anarcson, szülei balogfalvi Czóbel Imre és gróf Vay Evelina.
Beutazta Európát, a párizsi Sorbonne-on is hallgatott órákat. A századfordulóra családja elszegényedett. Az 1910-es évektől alig mozdult ki falujából, talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy még életében elfeledték Czóbel Minkát, a századfordulós modern líra és Ady Endre egyik előfutárát.
Sógora, Mednyánszky László festőművész biztatására kezdett írni. Később szintén ő mutatta meg írásait Jókai Mórnak és Justh Zsigmondnak.
Kihasználva, hogy szinte anyanyelvi szinten beszélt franciául, angolul és németül, számos műfordítás köthető nevéhez. Ő fordított először hazánkban Verlaine-verseket. Magyarról németre fordította Az ember tragédiáját, angolra Petőfi több költeményét.
Nyolc verseskötete, hét prózai munkája jelent meg.
Anarcs község büszke volt lakosára, az általános iskola és az óvoda viseli nevét, tisztelegve munkássága és tehetsége előtt.
Bíró Erzsébet Franciska előadása közben a számára érzelmileg is sokat jelentő verseket is felolvasott.

Vélemény, hozzászólás?