Kiemelt hírek Térség

Nemzedékváltásra van szükség az agráriumban

A Fiatal Gazdák Szövetsége, az AGRYA már hagyományosan február utolsó péntekjén, így az idén február 22-én tartotta meg az éves konferenciáját, az egyik fővárosi szálloda tanácskozó termében. Az értekezleten 40 év alatti fiatal gazdák (köztük több szentesi is), mezőgazdasági középiskolások- és felsőfokú intézetek hallgatói vettek részt

A konferencia a “Megújuló agrárium” cím választásával arra kívánt utalni, hogy a változások éve lehet a 2019-es esztendő. Ennek megfelelően a rendezvény első része az agrárszabályozás, a támogatás politika változásaira fókuszált. Szó volt az EU támogatási ciklus agrártámogatási kereteiről, céljairól, tartalmáról, az adózási rendszer és a földtörvény változásairól, a gazdák jövedelmét nem kis részben befolyásoló piaci folyamatokról.

A tanácskozás második része a kisebb-nagyobb gazdaságokban lehetséges új technológiák, megoldások mindennapi alkalmazásáról szólt.

A program első felében Gémes László, az AGRYA felügyelő bizottság elnöke vezette a tanácskozást.

A konferenciát megnyitó Dr. Nagy István agrárminiszter kijelentette: a vidék jövője a fiatal gazdák kezében van, az agráriumban a generációváltás nemzeti ügy, a döntéshozók feladata, hogy biztosítsák a stabil alapot jelentő feltételeket, az eredményes és hosszútávon fenntartható gazdálkodás lehetőségeit.

A kormány jelentős összegekkel támogatja a fiatalokat abban, hogy a vidéki életet válasszák – tette hozzá a szaktárca vezetője, akinek előadásból egy részletet itt meghallgathat:

 

Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára a konferencián elmondta, hogy a vidékfejlesztési programban továbbra is nyitva van 18 pályázati felhívás, mintegy 260 milliárd forint kerettel.

A ’fiatal gazda tematikus alprogram’ keretében segítik a fiatal mezőgazdasági termelőket, a beruházási jellegű fejlesztéseknél pedig a 40-50 százalékos alaptámogatás mellett plusz 10 százalékpontos többlettámogatásban részesülnek a fiatal gazdálkodók. Ennek keretében 2018 decemberéig több mint 39 milliárd forint támogatást ítéltek meg, mintegy 1040 fiatal gazda számára – ismertette. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a pályázati források felhasználásánál a kötelező közbeszerzés eljárás alsó határát 300 millió forintra emelték.

Az államtitkár elmondta, hogy 2020 után is lesz uniós támogatás a fiatal gazdák számára, a jövőbeni feltételeket a partnerek bevonásával szeretnék kialakítani.

A tanácskozáson a T- System és az Agrya vezetői együttműködési megállapodást kötöttek.

Vélemény, hozzászólás?