Kiemelt hírek Szentes

A Nemzeti Szalonba került a szentesi hímzett garnitúra

Az első Nemzeti Szalont 2014-ben rendezték meg, melynek témája az építőművészet volt, amely képző-, fotó- és iparművészeti szalonokkal folytatódott a következő években. Ebben az évben április 21. és augusztus 20. között tartják népművészeti Nemzeti Szalon. A hetvenes évek generációja friss szemléletet hozott a népművészeti életbe: a néptánc lekerült a színpadokról, a népi kultúra pedig ismét átélhetővé vált. Az azóta eltelt évtizedek bebizonyították, hogy ez a kezdeményezés nem tiszavirág életű divat volt.

A fővárosi Műcsarnok 12 termében megrendezett 2018-as Nemzeti Szalon bemutatja, hogy a kortárs népművesség miként teszi gazdagabbá mai életünket, emellett áttekinti a kortárs népművészet előzményeit és jelenét. A Nemzeti Szalon eddigi kiállításait minden évben több, mint 100 ezer látogatták….

Itt mutatkozik majd be Kovács Ivánné, szentesi iparművész, ezúttal népi hímzéseivel. Eddig népi bútorfestőként ismerte leginkább a közönség, illetve a népművészeti szakma, most a sokoldalú alkotó egy másik tevékenysége kerül reflektorfénybe, a hímzés.

Kovács Ivánné a ’90-es évek végén „mélyült el” a népi hagyományok felfedezésében és a megőrzését célzó tevékenységben, mégpedig a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Arló falúban, akkor elsősorban a kosárfonás alapjait sajátította el erdélyi mesterektől.

Az évezred fordulón, Erdélyben járva ismerkedett meg László Ottiliával, akitől a népi bútorfestés mintáit, színeit, formáit tanulta meg. Először  háromszéki stílusban festette bútorait, majd jöttek sorba az Udvarhelyszéki-, a Torockói-, a Hartai-,  a Sárközi-, a hódmezővásárhelyi motívumok megörökítése. Újabban templommennyezet-kazettákat fest szívesen.

 

Gyakorlatilag 2013-ban a népi bútorfestés területén jegyzett, zsűrizett alkotásai nyomán kapta meg a Népi Iparművész címet. A sok kiállítása és díjainak felsorolása helyett említsük meg, hogy 2017-ben ez a tevékenysége bekerült a Szentesi Értéktár gyűjteménybe.

 

 

 

 

Az eddig leírtakon túl őrzi és élteti a gyöngyfűzés, a szövés, a horgolás, a varrás és a hímzés hagyományait is. A „Kéz-Mű-Remek” címet viselő népművészeti Nemzeti Szalonra egy hímzése kapott meghívást: „Konyhában-kamrában” elnevezésű 14 darabból álló garnitúra.

 

A Nemzeti Szalonba került hímzések

A kollekció egyik érdekessége, hogy már több szakmai zsűri is elismerte népművészeti értékét. Elemezte, bírálta és magas színvonalúnak minősítette az Emberi Erőforrások Minisztériumának-, az Országos KisJankó Bori pályázat- és az „Élő Népművészet” pályázat zsűrije. Legutóbb pedig a Nemzeti Szalon zsűrije találta bemutatásra méltónak a fővárosi Műcsarnokban.

Kovács Ivánné népi iparművész munka közben beszélt a legújabb elismerésről:

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?