Kiemelt hírek Szentes

Nemzetközi tanácskozás Szentesen

A lányok sporttevékenységének és testmozgásának támogatása – ActiveGirls ” c. uniós projekt keretében szeptember 28-án konferenciát rendeztek a Megyeháza Kulturális és Konferencia Központban. A tanácskozáson szerb és magyar sport-szakemberek cserélték ki tapasztalataikat a7-15 éves  lányok sportban való aktív részvételének elősegítéséről.

Dr. Demeter Attila, Szentes Város alpolgármestere üdvözölte a megjelenteket, és mondott megnyitó beszédet, melyben a téma időszerűségéről, illetve szentesi tapasztalatairól mondta el véleményét.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium részéről Törő-Ihász Zsuzsanna, programmenedzser, a Szerb Köztársaság Kormányának Európai Integrációs Minisztériuma képviseletében pedig Valentina Vidović, szekcióvezető beszélt a határon átnyúló Együttműködési Programról.

A projectet Marko Adamović, project manager, a Vajdasági Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárság munkatársa ismertette. A projekt célja az iskolák és a helyi sportszervezetek intézményes kapacitásainak javítása a lányok a sportban való aktív részvételének fontosságára vonatkozó ismeretek bővítése és tudatosítása révén. A sportinfrastruktúra fejlesztése (sportfelszerelés és sporteszközök beszerzése) hozzájárul Szerbia és Magyarország határ menti régiójának községeiben az aktívan sportoló 7-15 éves korú lányok számának növekedéséhez.

A projekt az alábbi fő (9) tevékenységeket tartalmazza:

= A lányok körében tapasztalható alacsony fizikai aktivitás okainak tudományos vizsgálata, kutatása;

= Oktatási tananyagok készítése, fordítása és nyomtatása;

= Workshopok szervezése;

= Sportfelszerelések és sporteszközök beszerzése;

=Bemutató testnevelő órák és edzések szervezése különböző sportágakban lányok számára;

= Adatgyűjtés a lányok számára elérhető sportolási lehetőségekről a régióban, majd okostelefon/tablet alkalmazás fejlesztése;

= Mentor programok szervezése;

= Részvétel az Európai Bizottság által szervezett „Európai Sporthét” programon;

= Két regionális junior sport tábor szervezése lányok számára.

A projekt 2018. június 1-én kezdődött és 2020. május 31-ig fog tartani.

Dr. Rózsa Sándor, pszichológus a fiatalok sporttevékenységében tapasztalható szemléletmódváltásról tartott előadást.

Bujdosó Tamás, a Szentesi Vízilabda Klub elnöke, és Győri Eszter a Szentesi Vízilabda Klub utánpótlásedzője a helyi női- és lányok csapatok eredményeiről, motivációiról, utánpótlásáról adott tájékoztatást.

Ehhez kapcsolódva Dragan Atanasov, a Belgrádi Sport Kar Nemzetközi Kapcsolatok professzora a szerb lány utánpótlás-sport helyzetéről adott ismertetést.

Czakó-Kádár Viktória, a Szentesi Egészségfejlesztési Iroda, irodavezetője a fiatal lányok számára meglévő sportolási lehetőségekről beszélt.

A konferencia a felvetődő kérdésekre adott válaszokkal zárult.

Képgaléria:

navigate_before
navigate_next

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?