Kiemelt hírek Szentes

Népi hagyományok őrzése – III. Maácz László Emléknap

Szentesi Művelődési Központ Zöldág Hagyományőrző Szakköre november 19-én az Ifjúsági Házban rendezte meg a III. Maácz László Emléknapot, ahol a néptánckutatóról, néprajzkutatóról, újságíróról emlékeztek meg, születése 90. évfordulója alkalmából.

Az egész napos események délelőtt előadásokkal kezdődtek. A megjelenteket Hankó Györgyné, a Zöldág Hagyományőrző Szakkör vezetője köszöntötte, majd egy rövid bevezetőben ismertette a programot, méltatta Maácz László munkásságát.

Ezt követően Dr. Fenyvesi Anna egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem tanára – Maácz László élete kapcsán – édesapjáról, Fenyvesi Istvánról tartott előadást.

A XX. század magyar néptánc kutatóinak egyik úttörőjére – édesapjára – Ifj. Maácz László emlékezett.

A főként középiskolás diákokból álló közönség nem csak az előadásokat, hanem a Balla Tibor, többszörös Arany Páva- és Vass Lajos-díjas népművész által tekerőn bemutatott szentesi dalokat (Derzsi Kovács Jenő népdalgyűjtésébő) is érdeklődve hallgatta, az ismerős dallamokat közösen énekeltek.

A délutáni programot a Táncsics Mihály Népi Kollégium emléktáblájánál (Szentes, Kiss B. u. 3. sz.) tartott koszorúzás „vezette be”. Itt Maácz Lászlóra és kollégista társaira emlékezett Hankó Györgyné, és elhelyezték a tisztelgés koszorúját az emléktáblán.

Az Emléknap eseményei az Ifjúsági Házban folytatódtak. Itt Köszöntőt mondott Bácskai Mihályné (Erzsike néni) ny. gimnáziumi tanár, aki a sok-sok gimnáziumi tanítványai közül ezúttal Dorogi Zsigmondra (irodalomkritikus, rádiószerkesztő, rendező), Zsoldos Péterre (sci-fi-író és zeneszerző) és természetesen Maácz Lászlóra emlékezett – tanárként.
(Köszöntőjéből videórészlet a Szentesi Gyors „Gondolatok – egy megemlékezés kapcsán” cikkében található.)

A köszöntőt követően a Horváth Mihály Gimnázium 10.D osztálya Derzsi Kovács Jenő dallamgyűjteményéből adott elő egy dalcsokrot – Majtényi András vezényletével. (Ebből láthatnak egy részletet a cikk alatti videón.)

Az ének után irodalmi összeállítás következett: részletek hangzottak el Dr. Fenyvesi István: Födelet kaptunk, párnát; és Fenyvesi István: Időséta I. kötetéből, Balla Tibor – kíséretként – kubikos dalokat tekerőzött. A felolvasásban a Horváth Mihály Gimnázium 9. D osztálya, és a Zöldág HSZ tagjai vettek részt – felkészítőik voltak Molnár Szilvia és Hankó Györgyné.

A zárszót Szabó Zoltán Ferenc, Szentes polgármestere mondta, megköszönve a szervezők munkáját, kiemelve a népi hagyományőrzés jelenetőségét.

Képgaléria:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3269062716498196

Vélemény, hozzászólás?