Hírek Kiemelt hírek Szentes

Nívó díj a Jövőnkért Néptáncegyüttesnek

Minden második évben – két nemzetközi néptáncfesztivál között – rendezik meg a Martin György Néptáncfesztivált, az idén július 9-11. között a tizenkettediket tartották meg.
Ebben az esztendőben öt csoport: a Szeged Táncegyüttes, valamint a szegedi-deszki Tiszavirág Néptáncegyüttes – mellett a jászberényi Jártató Táncegyüttes, a ráckevei Bokréta és a szentesi Jövőnkért Táncegyüttes vállalta a fellépést. Az együtteseknek a talpalávalót a Juhász Zenekar szolgáltatta.
A szervezők néhány éve úgy döntöttek, hogy a fesztiválra kifejezetten az ifjúsági korosztály társulatait hívják meg. Országosan e korcsoport számára kevés olyan seregszemle van, amelyen komoly szakmai megmérettetés és díjazás is (összesen 500 ezer forintnyi) társul a bemutatkozáshoz, másrészt ez a korosztály már birtokában van annak a tánctudásnak, amellyel képes teljes esztétikai élményt nyújtani, miközben a lelkesedése, szenvedélye, odaadása páratlan.
Az együttesek a fesztiválon zsűri előtt mutatták be új alkotásaikat. A bírálóbizottság tagjai Antal Dóra Örökség-díjas néptáncművész és nívódíjas koreográfus, Deffend Irén Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetéssel méltatott táncművész, koreográfus, valamint Farkas Tamás, Szarka Zsolt és Busai Norbert örökös Aranysarkantyús táncosok értékelték a társulatok koreográfiáját, tánctudását és viseletét, a fesztivál végén pedig díjat is kiosztottak.
A szentesi Jövőnkért Néptáncegyüttes 20–22 perces műsorában Sikentánc Szilveszter – Tövisháti hepe-hupa; és Bagi Ferenc – Gagybátor 1949. Hatházi Feri bácsi emlékezete táncok szerepeltek. Az együttest ezúttal is művészeti vezetőjük: Bagi Ferenc néptáncpedagógus, koreográfus készítette fel.
A zsűri minősítése alapján a Jövőnkért Táncegyüttes Nívó díjban részesült, melynek értékét jelzi, hogy ugyan ilyen elismerést kapott a nagy múltú, és jelentősutánpótlás bázissal rendelkező Szeged Táncegyüttes is.

Vélemény, hozzászólás?