Csongrád Hírek Kiemelt hírek

No cigi – plusz 1 szabadnap

Egy nap plusz szabadságot kaphatnak az önkormányzati fenntartású intézményekben és önkormányzati többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságoknál azok a munkavállalók, akik nem dohányoznak. Erről nemrég döntött a csongrádi képviselő-testület, így is ösztönözve mindenkit az egészségesebb életmódra.

Még decemberben javasolta dr. Somogyi Árpád háziorvos, aki a képviselőtestület Egészségügyi és Szociális Bizottságának elnöke, hogy 1 nap plusz szabadsággal kellene ösztönözni legalább az önkormányzat érdekkörébe tartozó cégeknél, intézményeknél az ott dolgozókat, hogy a nemdohányzó életmódot válasszák. A városatya többek között azzal is érvelt, hogy a dohányosok rendszeresen tarthatnak cigiszünetet, ugyanez nem dohányzó társaiknak nincs. A dohányzás káros mellékhatásairól is szólt, ezért is kardoskodik már régóta, hogy valahogyan segítsék azokat, akik egészségesebben élnek, vagy akarnak élni.

Az önkormányzat komolyan vette a felvetést, utánanéztek, van-e munkajogi akadálya ilyen plusz szabadnapnak, és mivel nem találtak ilyet, egyhangúan el is fogadták a képviselők. Ez természetesen nem kötelező, csak adható a munkavállaló kérésére.

Hasonló rendelkezést már él Csongrádon: az önkormányzati fenntartású intézményekben és az önkormányzati tulajdonú cégeknél a rendszeres véradóknak véradásonként jár egy plusz szabadnap azért, mert segítenek embertársaikon. Ezt a munkavállalóknak kérni kell, eddig még kevesen éltek ezzel a lehetőséggel.

A pozitív példát remélhetőleg hamarosan mások is követik.

 

fotó:pinterest

Vélemény, hozzászólás?