Kiemelt hírek Szentes

Nők az irodalomban – felolvasóest a könyvtárban

A Szentes Városi Könyvtárban február 5-én a Nők az irodalomban címmel tartottak felolvasó estet a Krúdy Gyula Baráti Kör és a Szentes-Csongrád Rotary Club tagjai. Dr. Horváth György most Pásztor Árpád: Vengerkák és Arisztophanész: Lüzisztraté című műveit dolgozta át.

A szerkesztő-rendező először a két szerzőt mutatta be röviden.

Pásztor (Pikler) Árpád (1877-1940) író, újságíró, műfordító, a „száguldó riporter”. A magyar sportújságírás megteremtője, a Nyugat álladó munkatársa volt.
A Tanácsköztársaságot bíráló írása miatt ’45 után művei indexre kerültek. Vengerkák című regénye óriási siker volt, a Vígszínház színdarabbá átdolgozott változatát évekig játszotta. A moszkvai magyar táncosnők életének, kiszolgáltatottságának bemutatása kortörténeti dokumentum.

Arisztophanész (i.e. 446k.-386) athéni komédiaköltő, az attikai antik ókomédia legkiemelkedőbb alkotója. Háború-ellenessége valamennyi művében fellelhető. Ha az athéni és a spártai férfiak nem tudnak békét kötni, jön Lüszisztraté és Lampithó meg a női fifika… és béke lesz!

Mindkét műből hangoztak el részletek, de jól érezhetően tanulságos volt Pásztor vengerkáinak (magyar táncosnők és kurtizánok Moszkvában) a története, hiszen valóságos kortörténeti dokumentum a regény, és ez, valamint időbeli közelsége különösen érdekessé avatja a mai olvasó -hallgató előtt.

 

A lebilincselően olvasmányos és érdekes regényben típusokat próbál bemutatni a szerző, hogy egy-egy sorson keresztül rávilágítson arra, milyen keservesen nehéz a nagyvárosok perifériáján élő családok leányainak kitörési kísérlete. Milyen kiszolgáltatott helyzetbe kerül az, aki a művészvilág csillogásától megszédülve akar a gazdagodás útjára lépni…

Képgaléria:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3512729412131524

Vélemény, hozzászólás?