Hírek Kiemelt hírek Szentes

Nyár esti orgonamuzsika Szentesen

A Szentesi Szent Anna Templom Orgonájáért Alapítvány szervezésében augusztus 7-én Perneczky Balázs orgonaművész hangversenyét tartották meg a Szent Anna Templomban. Az Alapítványnak, az általa kezdeményezett Szentesi Nyári Esték sorozatának ez volt a harmadik eseménye. (Még egy lesz augusztus 19-én, ennek előzetéséről majd itt olvashat.)
A művészt elsőként dr. Gruber László, az egyházközség plébánosa köszöntötte, melynek során kiderült, hogy már régebb óta tartanak munka-kapcsolatot. Említette, hogy az utóbbi közel 10 évben már harmadik alkalommal koncertezik náluk a művész-tanár.
Ezt követően Nagy János c. zeneiskolai igazgató ismertette röviden az előadóművész életrajzát.
Az orgonaművész 6 évesen kezdte zenei tanulmányait, 14 évesen nyert felvételt Szegedre, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Konzervatóriumába, majd 2004-ben szerzett orgonaművész-tanári diplomát, kiváló eredménnyel. Tanára Dr. Csanádi László orgonaművész, majd dr. Zsigmondné dr. Papp Éva volt. Több nemzetközi kurzuson vett részt. Országszerte és külföldön is gyakorta koncertezik, számos hazai és nemzetközi verseny díjazottja.
Szakmai zsürik döntései során kétszer nyerte el Szeged megyei jogú Város Önkormányzata által felajánlott Nagydíjat.
Jelenleg a szegedi Karolina Művészeti Iskola zongora ill. orgonatanára, valamint a szegedi Szent József Jezsuita templom orgonistája. Emellett az SZTE Vántus István Gyakoró Zeneművészeti Iskola orgona főtárgy tanára, és Szegedi Kántorképző orgonatanára.
A Szent Anna Templom orgonáján augusztus 7-én a következő darabokat játszotta el:
Bach: d-mol toccata és fúga
– három koráll előjáték
Liszt F.: B-A-C-H gantázia és fuga
C. Frank: Részletek a L’organiste-ból
Koloss István: Magyar táncok a lőcsei tabulatúrás könyvből
L. Boellman: Gótikus szvit
Egy nagyon rövid részletet tekinthet meg videón a Bach: d-moll toccata és fúga-ból:
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és belső tér

Vélemény, hozzászólás?