Hírek Kiemelt hírek Szentes

Óév búcsúztató koncert

Szentes legrégebbi kulturális tradicíójával rendelkező eseményét, az Óév búcsúztató koncertet december 30-án rendezték meg a Tóth József Színházban.
A hagyomány a ’80-as évek végén kezdődött a Városi Fúvószenekar „székhelyén”, a Móricz Zsigmond Kultúrházban, ahol a két ünnep között összejött az együttes néhány tagja, köszöntötték egymást, majd elővették hangszereiket, és játszottak néhány számot.
Aztán „lett” közönségük, aztán a kultúrházban tervezetten játszottak közönség előtt, majd a koncert-helyszínüket áttették a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola nagytermébe. Azt „kinőtték” – következett a Tóth József Színház, azt is kinőtték – jött a dr. Papp László Városi Sportcsarnok.
És az idén ismét visszatértek a (most már átalakított) Tóth József Színházba.
Persze eközben folyamatosan bővültek a hagyományok, melyeket mind a mai napig ápolnak. Például: lassan már több mint két évtizede ezeken a koncerteken fellép a Bárdos Lajos vegyeskar is. Így történt ez most is.
Több mint egy évtizede a program keretében köszöntik a zenekar legrégebben „szolgáló” tagjait. Így történt ez most is. Az idén Farsang László kapta meg az együttes Emlékplakettjét, egyúttal a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség Elismerő Oklevelét is.
Továbbá – tobb évtizedes kiemelkedő munkásságáért Vecseri Ferenc és Csikós István kapott Emlékplakettet.
Szinte a kezdetektől hagyomány, hogy a koncertet Johann Strauss: Radetzky indulójával zárják. Igy történt az az idén is.
Ünnepi köszöntőt mondott Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője, agrárminiszterhelyettes, és Szabó Zoltán Ferenc, Szentes polgármestere.
Ismerve a várost az elmúlt napokban ért tragikus eseményt nem humoros és vidám hangulatú, de zene gyógyító erejében bízva derűs, megnyugvást keltő koncertet adott a Szentes Városi Fúvószenekar. A koncerten fellépett a Bárdos Lajos Vegyeskar, a Kiss Bálint Református Általános Iskola Tanári Kórusa, a Szentesi Lajtha László AMI magének tanszakának Kamarakórusa, a Rigó Alajos Általános Iskola Tagintézmény Tanári Kórusa, valamint Geréby Dóra (ének).
A repertoárban többek között F. Schubert, ifj. Johann Strauss, Hidas Frigyes, Erkel Ferenc, Bárdos Lajos, Karai József, Lehár Ferenc szerzemények, valamint átíratok szerepeltek.
Kedves és nemes gesztus volt, hogy a koncert végén a műsorvezetők, Kovács Szilvia és Majtényi András bejelentették: a koncert teljes bevételét a napokban tűz áldozatává vált dr. Papp László Városi Sportcsarnok felújítására ajánlják fel.
A koncert végén, a színház egyik szalontermében a vendégeket egy pohár pezsgővel kínálták meg.

Vélemény, hozzászólás?