Hírek Kiemelt hírek Támogatott tartalom Térség

Okos otthon…

Támogatott tartalom

Hihetetlennek tűnhet, de már 1889-ben elkezdődött a Tesla távirányítós szerkezetével az okos otthon gondolata, majd egy hosszabb szünet után 1966-ban Jim Sutherland mérnök kifejlesztette az első olyan számítógépet, amely tudta szabályozni a lakás hőmérsékletét vagy ki tudott kapcsolni egyes elektromos készülékeket. Már ebben az időszakban képes volt időjárás-előrejelzést adni és üzenetküldési lehetőségeket is tartalmazott. Egy további érdekessége, hogy pl. tárolható volt benne ételrecept, amely alapján egy komplett bevásárlólistát összeállított.

32 évvel ezután elkészült az első bemutató célra szolgáló okosotthon, ahol felsorakoztak, azok a technológiai újdonságok, amelyek közé tartozott pl. a fűtésszabályozás és a világítás-vezérlés. Napjainkban már nemcsak az óránk, a telefonunk és egyéb használati tárgyunk lehet okos, hanem az otthonunk is. Megbízhatóságot ad, hiszen automatikusan működik, kényelmet ad, mivel rólunk gondoskodik.

Hogyan is definiálhatjuk az okos otthont?

EGY OLYAN ÉPÜLET, AMELYBEN A KÜLÖNBÖZŐ BERENDEZÉSEK ÉS RENDSZEREK, MINT PL. GÉPÉSZET, VILLAMOSSÁG, BIZTONSÁGI RENDSZER, STB. MŰKÖDÉSÉT EGY AUTOMATIZÁLT RENDSZER FELÜGYELI, IRÁNYÍTJA. AZ ELEKTROMOS RENDSZEREK AZ OTT LAKÓK SZOKÁSAIHOZ IGAZODVA ÖNÁLLÓ ÉLETET ÉLHETNEK.

Egy példa, amely jól szemlélteti az automatizmus előnyeit.

A család megfeledkezve a nyitott ablakokról, elmegy otthonról, közben pedig elkezd esni az eső. Szerencsére a
szenzoros érzékelők észlelik az esőcseppeket és így bezáródnak az ablakok, nem történik beázás.

Hogyan lehet okossá tenni az otthonunkat?

Fontos, hogy egy szakértői csapat segítségével a teljes kivitelezés folyamatát pontosan megtervezzük. Hiszen nem elegendő, ha rendelkeznek néhány okos eszközzel, hanem kiemelkedő az összehangolt kommunikáció és az, hogy egy alkalmazáson keresztül lehessen irányítani mindegyiket.
Főbb részei:
– kommunikációs csatorna: vezetékes vagy vezeték nélküli
– perifériás eszközök: érzékelők (szenzorok) és beavatkozók (aktorok)
– központi vezérlőegység.

Ha okos otthonnal rendelkezünk, akkor a rendszer összehangoltan működteti a lakás különféle eszközeit, különböző adatokat gyűjt, amelyek segítségével felméri a viselkedési szokásainkat. A mesterséges intelligenciának köszönhetően folyamatosan képes fejlődni, javulni, amely segít tovább optimalizálni a működését. Egyik előnye az optimalizált energiafelhasználás, amely segíti a gazdaságos üzemeltetést és fenntartást. A rendszer szokásainknak megfelelően tanítható és érzékeli a jelenlétünket. Egyenletes hőmérséklet alakítható ki, amely hozzájárul a költségek
csökkentéséhez.

A kényelmi funkció is fontos tényező, mert számos funkciót a rendszer automatikusan végre tud hajtani.
A biztonság is hatalmas előny, hiszen egy ilyen rendszerrel távolról is irányíthatjuk és figyelhetjük otthonunkat.
A fenntarthatóság ebben a témakörben is meghatározó tényező. Az okosotthon- rendszerek azzal, hogy optimalizálják a fogyasztást, nagyban hozzájárulnak a bolygónk védelméhez is.

Ha Ön is szeretne többet megtudni a környezetbarát megoldásokról és lenullázná villanyszámláját, akkor nézzen körül a www.optimumsolar.hu honlapon és kérje díjmentes ajánlatunkat már ma!

Keressen minket bizalommal a +36 30 984 9446-os telefonszámon, vagy írjon a
sales@optimumsolar.hu e-mail címünkre.

Vélemény, hozzászólás?