Hírek Kiemelt hírek Szentes

Olimpiai aranyérmes szakács volt a Szentesi Szalon vendége

Március 8-án Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Elnöke, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke jött el a Tóth József Színház és Vigadóba, a Szentesi Szalonba. A találkozás egyben egy életmódparti is volt, hiszen az élettevékenységünk alapvető eleméről, az étkezésről, továbbá az idekapcsolódó gasztronómiai értékekeink megőrzéséről volt szó.
A vendéggel Torday Henrietta beszélgetett, aki úgy építette fel a diskurzus gondolatmenetét, hogy legyen szó benne életrajzi elemekről, a közétkeztetésről, és a minőségi táplálkozásról.
A gyulai születésű Prohászka Béla édesanyja kitűnő, ízletes főztje miatt választotta a hivatását. Tanulmányainak nagy részét, gyakorlati tapasztalásainak kisebb részét szülővárosában sajátította el, majd a Gödöllői Egyetem “Idegenforgalmi és turizmus” szakán szerzett diplomát.
Ezt követően olyan nagy múltú helyeken dolgozott, mint a Mátyás Pince, a Százéves Étterem, a Fesztivál Étterem, a Központi Hidegkonyha és az Átrium Hyatt.
A szakmai fejlődését három szakmai szaktekintélynek köszönhette:
Lukács István háromszoros Oscar-díjas mesterszakácsnak, Kopcsik Lajos Oscar-díjas mestercukrásznak és Gombai Nagy Péter mestercukrásznak.
Pályája során számos versenyen, kiállításon és fesztiválon vett részt mind hazai, mind nemzetközi közönség előtt. Legnagyobb sikerét a 2008-ban, a németországi Erfurtban érte el: az ott megrendezett szakácsolimpián egyéni aranyérmet szerzett.
Saját kedvenc étele, “amit bármikor meg tudnánk enni” a kőrösi halászlé (vegyes halból).
Prohászka Béla egyik kezdeményezője, és szakmai vezetője volt Mintamenza Programnak, számos javaslatát fogadta el a dokumentumot elkészítő bizottság. Véleményét figyelembe véve a só, zsír és szénhidrát fokozatosság elve alapján történő csökkenését tűzték ki célul.
A közétkeztetésbe visszakerült a 2,8 százalékos tej, korábban csak 1,5 százalékosat lehetett adni az óvodásoknak és iskolásoknak. A szociális ellátásban lévő személyeknél a magvas termékek nem a kötelező, hanem az ajánlott kategóriába kerülnek.
Javasolta: a menzák étlapjára írják ki a beszállítók nevét is, ez állandó minőséget is jelenthet hosszabb távon. Az iskolai közétkeztetésben fontos a partnerség a szülőkkel.
A közétkeztetési reformoktól azt várja Prohászka Béla, hogy az óvodásokon, iskolásokon keresztül elindul egy pozitív változás a háztartásokban is. Ennek alapja, hogy a pedagógusok sokat beszélgetnek a gyerekekkel az egészséges táplálkozásokról, az alapanyagokról és a szezonalitás fontosságáról.
Mint a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke elsősorban a helyben termelt élelmiszerek felhasználását szorgalmazza, és ha ezek állandó minőséget is jelentenek, akkor ezek felvételét javasolja a helyi értéktárakba. Beszélt a Nemzeti értékek piramis-szerű felépítéséről, továbbá arról, hogy fontosnak tartja az értékek sokkal szélesebb körű megismertetését, népszerűsítését.
A hungarikumok közül – szerinte – a világon a legismertebbek a magyar pálinkák, a Gulyás leves, a Dobos torta és a Tokaji Aszú.
A beszélgetés végén a szakácsolimpiákra történő felkészülésről, az ott szerzett tapasztalatairól kérdezték.

Vélemény, hozzászólás?