Hírek

Ön tudja, hogyan működik egy napelemes rendszer?

Egyre többen döntenek az innovatív és környezettudatos napelemes rendszerek mellett, amelyek működése nem is annyira bonyolult, ahogyan az elsőre látszik! Nézzük meg, mit is jelent ez!

A napelemek által megtermelt energia egyenáramú, így ebben a formában még nem alkalmas arra, hogy a háztartásunkban, vállalkozásunknál használt elektromos készülékeket működtesse, illetve arra sem, hogy a közüzemi hálózatba visszatápláljuk.
Az inverter az a berendezés, ami a megtermelt egyenáramot megfelelő feszültségű és frekvenciájú, az elektromos eszközök üzemelését biztosító váltóárammá alakítja. Ez a készülék biztosítja továbbá a háztartási méretű naperőmű áramszolgáltatói követelményekhez való illeszkedését is, ezáltal szinkronizációs és védelmi szerepet is ellát.
Mivel a nap nem süt állandó, egyenletes intenzitással, a napelemes rendszerek megfelelő működéséhez az energiatárolást is meg kell oldani. Ennek egyik módja, hogy a megtermelt, de fel nem használt energia betáplálásra kerül a közüzemi elektromos hálózatba. A megtermelt és fel nem használt áramot a közüzemi hálózatban „raktározzuk”. A közüzemi hálózatba betáplált árammennyiség díjmentesen felhasználható akkor is, ha nem süt a nap.
A napelemes rendszerek ily módon pénzt is termelhetnek tulajdonosuknak, hiszen a szolgáltató a termelő felé megtéríti a részére betáplált többletet. A vonatkozó feltételek a hálózatba történő betáplálás engedélyeztetési folyamata során a szolgáltatóval kötendő szerződésben kerülnek rögzítésre. Ezt követően a szolgáltató felszerel egy oda-vissza mérő villanyórát, amely párhuzamosan méri a hálózatba leadott és az onnan felvett energia mennyiségét. A rendszereket célszerű az éves fogyasztásunkra méretezni. Akkor érdemes nagyobb rendszert telepíteni, ha használunk például elektromos autó töltőt otthonunkban.
Amennyiben Ön is szeretne napelemes rendszert otthonába, vagy további információra lenne szüksége, látogasson el a www.optimumsolar.hu weboldalra!

Vélemény, hozzászólás?