Csongrád Hírek

Önálló lesz a csongrádi Aranysziget Otthon

aranysziget

Önálló intézmény lesz a csongrádi Aranysziget Otthon és a kisréti otthon, ahol fogyatékos gondozás folyik. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal kötött elvi megállapodást a város, miután néhány hónappal ezelőtt Csongrád megkérdezése nélkül helyezték át a megyei intézmény központját egy Szentesen épp csak épülő telephelyre. Most ez a helyzet megoldódni látszik.

Az Aranysziget Otthon 1993-ban épült a városi és a megyei önkormányzat összefogásával, a város által biztosított területen. Az intézmény Dél-Magyarország legmodernebb ápolást, gondozást nyújtó intézménye, a megyében először itt kerültek kialakításra az elkülönített apartman lakások. Az Otthon országos jelentőségű módszertani rendezvények, továbbképzések helyszíne is volt hosszú éveken keresztül.  2011-ben került a megye fenntartásából az Emberi Erőforrások Minisztériumához. Az intézmény székhelye Csongrádon volt, az Aranysziget nevet viselte, de a szentesi, a nagymágocsi és derekegyházi otthon is az itteni vezető alá tartozott.

Idén tavasszal az intézmény fenntartója, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a Csongrád Városi Önkormányzat tájékoztatása nélkül áthelyezte a székhelyet Szentesre, így elvette a nevet is. Ezt a fenntartó azzal indokolta, hogy földrajzilag Szentes nagyjából középen van.

Csongrádon a két otthonban összesen 173 dolgozó és több mint 300 ellátott van, a legnagyobb létszám az intézményt érintő többi településsel összevetve. Csongrád számára hátrányos és szakmailag is aggályos volt a döntés. Ezért a képviselő-testület egyhangúan fogadta el azt az állásfoglalást áprilisban, hogy a polgármester kezdeményezze a fenntartónál a székhely visszahelyezését.

Erre először válaszként egy olyan levél érkezett, amely újból a korábban már megfogalmazottakkal indokolta a döntést. Azóta Bedő Tamás polgármester elvi megállapodást kötött a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal – a megbeszélésen részt vett Murányi László önkormányzati képviselő is – és a változtatást remélhetőleg a minisztérium is jóváhagyja. Így néhány hónap múlva önálló intézményként, saját költségvetéssel és a saját vezetővel működhet majd a szakmai műhelyként is elismert Aranysziget Otthon.

Vélemény, hozzászólás?