Kiemelt hírek Szentes

Országos Képzőművészeti Verseny Szentesen

A Klauzál Gábor Általános Iskolában május 19-én rendezték meg szentesi Szivárvány Művészeti Iskola, 9. Szivárvány Országos Képzőművészeti Versenyének döntőjét, melyen az ország minden szegletéből érkeztek művész-palánták. A verseny sikerét és szakmai elfogadottságát jelzi, hogy az elődöntőre az idén is közel 600 kiváló pályamű érkezett – Magyarország neves képzőművészeti műhelyeiből, iskolákból, határon túlról és egyéni pályázóktól is.

Az idei pályázatot „Csodálatos Magyarország: vizeink” címmel hirdették meg, ami jót ötletnek bizonyult, mert a gyerekek „vették” az üzenetet, és persze aktuális is a téma.

A zsűri – Roskó Gábor (festőművész, egyetemi docens), Pataki Ferenc (festőművész, művésztanár) és Pécskai Gabriella (Szegedi Madách Imre Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola intézményvezetője) – már az elődöntőben következetesen betartotta a pályázati feltételekben megfogalmazottakat, és kiválasztotta a két korcsoport legjobb 25-25 pályamunkáját.

A döntőre behívott fiataloknak egy fotó után kellett a helyszínen elkészíteni az alkotást – gyakorlatilag bármilyen technikát használhattak. és ezt bírálta a zsűri.

A döntő eredményének kihirdetésekor dr. Demeter Attila, Szentes alpolgármestere köszöntötte a diákokat, tanáraikat. Örömét fejezte ki, hogy a város adhat helyet és szakembereket egy ilyen rangos képzőművészeti eseményhez.

 

Roskó Gábor mondta el a zsűri értékelését. Nagyon magas, és egyre fejlődő színvonalúnak ítélték meg a döntőn készült alkotásokat. „ A ma alkotó diákok még egy adott téma ábrázolásában sem használnak kliséket, bátra nyúlnak az új dolgokhoz, kezdeményeznek merész megoldásokat” –mondta az SZTE művész-tanára. Hozzátette: „el kell engedni a gyerekek kezét, hogy mihamarabb kiteljesedjen önálló, művészi látásmódjuk”.

 

Kálmánné Szabó Erzsébet, a Szivárvány Alapfokú Művészeti Iskola igazgatónője megköszönte, hogy az ország szinte minden részéből eljöttek a diákok, tanárok, és a szülők is Szentesre, majd aláhúzta a zsűri véleményének jelentőségét, időszerűségét.

„Számunkra, szervezők számára a legnagyobb öröm az, hogy versenyünkkel is segíthetjük a tehetséges fiatalok boldogulását.Köszönjük a Nemzeti Tehetségprogram támogatását!” – mondta az intézményvezető.

A részletes eredmények:

Első korcsoport:

I.Képíró Hanna (Szabó László AMI)

II. Kovács Anna Zsanett (Kunszentmárton)

II. Molnár Benedek (Miskolc, Könyves Kálmán Ált. Isk.

III. Rickert Dávid (Szentes, Szivárvány AMI)

III. Jenei Nóra (Szabó László AMI)

Különdíj: Szöllősi Amália (Ságvár)

Második korcsoport:

I. Limpár Csenge (Dorog)

I. Ludman Bianka (Kövy Sándor Ált. Isk. és AMI)

II. Szentgyörgyi Adél (Würtz Ádám Ált. Isk. és AMI)

II. Mátyás Alíz (Dorog)

III. Füssy Adél (Dorog)

III. Bódy Nikolett (Kunszentmárton)

III. Lőrincz Antónia (Bonyhádi Ált. Isk. és AMI)

Különdíj: Fekete Balázs (Baja, Liszt F. AMI)

Az élen végzett diákok felkészítő pedagógusait is díjazták:

Szoboszlainé Kádár Anikó (Szabó László AMI)

Rill Mária (Würtz Ádám Ált. Isk. és AMI)

Nagy Krisztina (Kövy Sándor Ált. Isk. és AMI)

Olasz Attila (Szentes, Szivárvány AMI)

Kertész Jánosné (Bonyhádi Ált. Isk. és AMI)

Csőry Alexandra (Miskolc, Könyves Kálmán Ált. Isk.)

Blaskovits Attila (Miskolc, Könyves Kálmán Ált. Isk.)

Kiss Györgyi (Kunszentmárton)

Kolonics Péter (Dorog)

9. Szivárvány Országos Képzőművészeti Verseny megnyitóján köszöntötte a vendégeket Dévay István a versenynek helyszínt adó iskola igazgatója,  közreműködött Debreczeni-Kis Gabriella (kobozon). A verseny ideje alatt a felkészítő pedagógusok a várossal ismerkedtek, Lantos Imre idegenvezető segítségével.   

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?