Kiemelt hírek Szentes

Ősi csontok titkairól – a szentesi múzeum kiállításán

Szentesen, Koszta József Múzeumban szeptember 26-án ünnepélyes körülmények között nyitották meg az “Attila örökösei, Szentes határában” című időszaki kiállítást az intézmény vármegyeházi épületében.

 

Köszöntő beszédet mondott a bemutató védnöke, Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes, a térség országgyűlési képviselője. örömét fejezte ki, hogy létrejött ez a szakmailag megalapozott, sok-sok újdonságot is felvető látványos kiállítás.

Köszönetet mondott a tárlat létrehozásában szerepet vállalt intézményeknek, különösen a Magyarságkutató Intézetnek, valamint a kiállítás vezető-kurátorának, dr. Türk Attilának, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem BTK tanszékvezetőjének.

Dr. Horváth – Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója megnyitójában Magyar Természettudományi Múzeum által biztosított kiállítási anyagok eredetéről, „üzenetéről” beszélt, hozzátéve: nagyon értékesek a szentesi múltat feltáró dokumentumok is.

Neparáczki Endre, az Archeogenetikai Kutatóközpont vezetője főként az intézményükben folyó kutató munkát ismertette.

Dr. Türk Attila, a kiállítás vezető kurátora egyebek mellet arról szólt, hogy a most elkészült időszaki kiállítás kb. 80 %-ban a Magyar Természettudományi Múzeum, “Attila örökösei – A hunoktól az Árpád-házig” című vándorkiállítását, illetve a szentesi és Csongrád-Csanád megyei leletanyagokat mutatja be.

Farkas László Róbert, a Koszta József Múzeum igazgatója megköszönte a támogatóknak, a társintézményeknek a kiállítás létrejöttében nyújtott maximális segítséget, külön kiemelve Prof. Dr. Kásler Miklós, Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterének anyagi és erkölcsi támogatását.

Képek a megnyitóról:
https://www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=4461088717295584

A kiállítás 2021. január 4-ig látogatható a múzeum nyitvatartási idejében.

Már a megnyitón is így történt, és a továbbiakban is: a múzeum épületében maszk viselése kötelező! (Vendégeknek van lehetőségük maszkot vásárolni a pénztárnál is.)

Vélemény, hozzászólás?