Hírek Kiemelt hírek Térség

Összegyűjtik és újrahasznosítják a fóliákat

Fóliasátor, csepegtető cső, talajtakaró fólia. Néhány eszköz azok közül, amelyek nélkül manapság már szinte lehetetlen versenyképesen zöldséget, gyümölcsöt termeszteni. A mezőgazdasági fóliahulladék begyűjtésével és hasznosításával jelentősen csökkenthetjük a környezeti terhelést, és hozzájárulhatunk teremtett világunk megóvásához is. 

A kormány mezőgazdasági műanyaghulladék begyűjtését szolgáló rendszer kiépítésére 280 millió forintos támogatást nyújt, melynek kapcsán az országban mintegy 100 gyűjtőpont jöhet létre.   

 – A használt műanyag újrahasznosítása révén a magyar mezőgazdasági termelés gazdasági és környezetvédelmi szempontból is fenntarthatóbbá válik – mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese, a térség országgyűlési képviselője a derekegyházi mezőgazdasági fóliahulladék gyűjtőpont február 15-én tartott átadóünnepségén. 

(j.) Szabó István, Farkas Sándor és Nagy Lajos

Az összegyűjtött hulladék feldolgozására létesült technológia magyar szabadalom, már működik is néhány feldolgozó, de továbbiak létesítésére is nagy szükség van, különösen a fólia alatti termesztéséről is híres Csongrád-Csanád megyében – mondta az államtitkár. 

A gyűjtőpontokat – így a derekegyházit is – a mosonmagyaróvári székhelyű Green Technológia Kft. alakítja ki, melynek ügyvezetője Nagy Lajos bemutatta azokat a termékeket (öntöző csöveket, álláskönnyítő lapokat, zajvédő lapokat, gyeprácsot, rézsűtartó hálózatokat, vödröket, ládákat és dobozokat), amelyek a mezőgazdaság mellett az iparban és más területeken is hasznosíthatók. 

Szabó István, Derekegyház polgármestere elmondta, hogy egyelőre (a kapacitásuk miatt) csak a derekegyházi hulladék összegyűjtésére vállalkozhatnak. Minden hónap utolsó péntekén, 8.00-12.00 között helyezhetik el a helyi lakosok és vállalkozások a műanyag hulladékukat. Az itt összegyűjtött hulladékot Tótkomlósra, az ott már engedélyeztetés alatt álló üzembe szállítják el, ahol feldolgozzák.  

A község polgármestere azon dolgozik, hogy a település is rendelkezzen feldolgozó üzemmel, hogy ne kelljen szállítani a hulladékot. Ez azonban még nem a közeli jövő.

(Fotók: AM)

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?