Hírek Szentes

Összekovácsolási gyakorlat Szentesen

Tisza gyakorlat

A TISZA Többnemzeti Műszaki Zászlóaljba felajánlott alegységek – az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Harctámogató Műszaki Század, Hajdúhadház és a Művelettámogató Műszaki Zászlóalj, Hódmezővásárhely – Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred vízi gyakorlóterén hajtják végre század-összekovácsolási gyakorlatukat.

A héten zajló felkészítés célja, hogy a TISZA Többnemzeti Műszaki Zászlóalj Magyar Modul százada felkészüljön a Blonde Avalanche 2017 nemzetközi katasztrófavédelmi gyakorlatra. Az alegység begyakorolja a PMP folyami hídkompok alkalmazását és az ebben rejlő lehetőségeket, melynek érdekében minden nap vízre teszik, fel és lemálházzák a pontonelemeket, összekapcsolják, és 60 tonna teherbírású áthajózási kompot építenek belőlük, amiket a vízen BMK-130 M tolóhajókkal mozgatnak.

A gyakorlótéren telepítettek és egy rajjal üzemeltetek egy MINI-ROWPU tábori víztisztító berendezést is, mely kisebb, mint a műszaki ezrednél alkalmazott ADROWPU víztisztító állomás, ezért könnyebben szállítható, ami nagy előny a zászlóalj esetleges alkalmazásakor, azonban hátránya, hogy a nagy berendezésnél kevesebb, körülbelül annak tizednyi mennyiségű tisztított vizet képes előállítani egy nap alatt.

Hoztak még magukkal KD- 84-es könnyű deszant átkelő készletet is, mely 6 darab csónaktestből áll, és elemenként 1 tonna tömegű rakományt lehet rajta szállítani. Ez az eszköz kiválóan alkalmazható biztosítási, mentési és kiszolgálási feladatokra. Egy motor hajtja és sebessége 2-4 személlyel 40km/órát is elérheti.

A műszaki ezred gyakorlat helyszínét és a technikai eszközök egy részét biztosítja, valamint ezek kezelőszemélyzetét, hozzátéve képzett katonáink tudását, szakértelmét és tapasztalatát, továbbá a feladatok biztonságos végrehajtásához nélkülözhetetlen búvárbiztosítást.

A TISZA Többnemzeti Műszaki Zászlóalj Magyar Modul százada a gyakorlat helyszínéül már évek óta a szentesi vízi gyakorlóteret használja, ilyenkor mindig nálunk „vendégeskedhetnek” egy-két hétig, ezzel szorosabbá téve a műszaki alegységek közötti jó kapcsolatot.

/Csordásné/

Képgaléria a gyakorlatról:

Tisza gyakorlat
Tisza gyakorlat
Tisza gyakorlat
Tisza gyakorlat
Tisza gyakorlat
Tisza gyakorlat
Tisza gyakorlat
Tisza gyakorlat
Tisza gyakorlat
Tisza gyakorlat
navigate_before
navigate_next

Vélemény, hozzászólás?