Csongrád Hírek

Ostoros óévbúcsúztató

A futóverseny mellett az is hagyomány Csongrádon, hogy szilveszter délelőtt az Ifjúság téren ostorokkal űzik el a balszerencsét petárdák helyett. A rendezvény ötlete Laczkó Zsolt, önkormányzati képviselőtől származik, egyre többen választják az óévbúcsúztatásnak ezt a módját is.

navigate_before
navigate_next

A szemerkélő eső ellenére mintegy ötvenen gyűltek össze a csongrádi Ifjúság téren, hogy közösen búcsúztassák 2017-et, forralt borral, teával és zsíros kenyérrel. Két csikós bemutatót is tartott, eleink hogyan használták az ostorokat. A bemutató alatt lovaik türelemmel tűrték a hangos csattogást.

Mint minden ünnephez, szilveszterhez is szokások, hagyományok és hiedelmek sora kötődik, amelyek közös célja egészséget és bőséget varázsolni az új évre, és elűzni a balszerencsét, az ártó szellemeket. Ez utóbbit szolgálják az év utolsó éjszakáján ősi idők óta megtartott színes-zajos felvonulások, korábban ostorpattogtatással, dobveréssel és trombitálással – ezekből mára csak a trombita maradt, viszont megjelent az igazán színes és igencsak zajos tűzijáték. Mivel ez ilyenkor az állatoknak és sok embertársunknak is zavaró lehet, évekkel ezelőtt ezért döntöttek úgy a csongrádi szervezők, hogy a pirotechnikai eszközök helyett inkább a hagyományőrzésre helyezik a hangsúlyt.

Vélemény, hozzászólás?