Csongrád Hírek Kiemelt hírek

Pályázati fórum a vidékfejlesztésről

Bokrosi és csongrádi gazdálkodók, kisvállalkozók töltötték meg a bokrosi művelődési ház nagytermét, ahol a Széchenyi Programiroda szervezésében tájékoztatást kaphattak a következő időszak pályázati lehetőségeiről agrár- és vidékfejlesztési területen és energetikai beruházásokról. Szó esett arról is, milyen hitelkonstrukciók állnak rendelkezésre.

 

navigate_before
navigate_next

Az érdeklődőket először Farkas Sándor országgyűlési képviselő köszöntötte. Néhány mondatban összefoglalta, hogy  – mint maga is gazdálkodó – milyen jövőképet lehet felvázolni most. 2020-ig ki kell használni a támogatási lehetőségeket, érdemes visszaforgatni a bevételt a gazdaságba, mert 2020 után elég bizonytalan még a közös európai agrárprogram, a tárgyalások még folynak. Nagy-Britannia kilépése új helyzetet hoz az Unióban, illetve a francia és az olasz választások is befolyásolhatják az erőviszonyokat. A zöld lobbi hatására ki fognak vonni rengeteg ma még meghatározó növényvédőszert a forgalomból 2019-ig. Ennek helyettesítése nem lesz egyszerű feladat. A másik nagy kihívás a precíziós gazdálkodás bevezetése. Ez költségnövelő tényező lesz az elején, ma Magyarországon a művelt területek 20-30 százalékán lehet átállni. Mindezek fogják meghatározni a támogatások mértékét. A gazdálkodóknak még most kell megerősíteniük gazdaságukat.

Lévai Zoltán, a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. regionális igazgatója vázolta a szervezet feladatait. A Miniszterelnökséghez tartozó háttérintézmény ingyenesen nyújt segítséget európai uniós támogatásokkal kapcsolatban. Pályázati forrásokról kaphatnak tájékoztatást a gazdálkodók, sőt abban is tudnak segíteni munkatársai, hogy a hozzájuk fordulók elképzeléseihez leginkább megfelelő forrás mikor pályázható. A térségben legközelebb Szentesen van Széchenyi Programiroda, de hetente egyszer Kiskunfélegyházán is megtalálhatóak a tanácsadók.

Benkő Zsolt, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Csongrád megyei területi felelőse az agrár- és vidékfejlesztési pályázati lehetőségekről beszélt, milyen források állnak rendelkezésre most, illetve a közeljövőben milyen fejlesztéseket fognak majd támogatni. Kiemelte a borszőlő ültetvények telepítésének támogatását, amely Bokroson több gazdálkodó, szőlősgazda, borász érdeklődését felkeltheti.

Tikvicki Ádám, a Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet képviselője a különböző hitelekről, illetve a Széchenyi kártya által nyújtott lehetőségekről, pénzügyi konstrukciókról adott rövid tájékoztatást.

Dr. Szabó Andreától, a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. tanácsadójától pedig a GINOP  keretein belül elérhető energetikai pályázatokról hallhattak összefoglalót. A tájékoztatók után a gazdálkodóknak lehetőségük volt, hogy egyéni elképzeléseikkel kapcsolatban is segítséget kérjenek az előadóktól.

Vélemény, hozzászólás?