Csongrád Hírek Kiemelt hírek

„Péntek volt és 23”

Az 1950-es évek kitelepítései Csongrád megyében súlyosan érintették a határ menti falvak népét és a határsávból hivatalosan kiemelt Szegedet. Emellett más települések: Csongrád, Szegvár, Kistelek, Sándorfalva, Algyő és Tápé családjai is a hatósági akciók áldozatául estek. A deportálás mintegy 800 embert érintett. Az ő történetükről szóló tablókiállítás látható a csongrádi Csemegi Károly Könyvtárban.

navigate_before
navigate_next

„Péntek volt és huszonhárom

Hajnal volt és negyed három

Felriadtunk rendőr szóra

Pakolni kell a nagy útra.”  Így szólt a táborlakók dala. 1950. június 23-án éjjel kellett elhagyni otthonaikat azoknak a családoknak, akiket kulákoknak, rendszerelleneseknek ítéltek. Hét kényszermunka-tábor  alapozódott meg ezekben a napokban a Hortobágy és a Nagykunság állami gazdaságainak területén. Dr. Saád József, a Telepesek Társadalmi Múzeum Alapítvány vezetője, szociológus beszélt arról, miért fontos az, hogy megemlékezzenek azokról az emberekről, akik a kommunista rendszer áldozatai voltak, rosszkor voltak rossz helyen.

A tablók fotókkal, dokumentumokkal mutatják be a kitelepítés menetét, azokat, akik elszenvedték. Az utódoktól, leszármazottaktól, levéltárakból, családtörténeteken keresztül mesélik el a történelmet.

A háborús készültség miatti határsáv kialakítása 7 megyét érintett, a határmenti népesség nehezen szokta meg az új helyzetet, a korlátozásokat. Potenciális ellenséggé váltak, ezért hurcolták el őket. A „telepesek” pótolták a munkakerőhiányt a Hortobágyon, az állami gazdaságban. A kulák munkakultúra ott hasznosult.

Csongrádról 2 családot, 6 embert telepítettek ki, köztük dr. Piroska Jánost, a város volt polgármesterét és feleségét, valamint gyermekeit, Évát és Rékát. A polgármester elismert festőművész is volt, a táborban számos helyszíni rajzot készített. A deportálás idején, 1952-ben még csak 8 éves Réka lányát a rendszerváltás után Csongrád első polgármesterévé választották 1990-ben. Ők a borsósi táborban éltek. A kiállítás többek között az ő történetüket is bemutatja.

Vélemény, hozzászólás?