Hírek Kiemelt hírek Szentes

Pilinszky lírájáról – másképp

Pilinszky János (Budapest, 1921. november 27. – Budapest, 1981. május 27.) a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője, születésének századik évfordulója alkalmából egy egész éven át tartó országos programsorozatot szervezett a Petőfi Irodalmi Múzeum, és még néhány kulturális szervezet.
A kezdeményezés célja, hogy új megvilágításba helyezzék, valamint szélesebb körben is megismertessék Pilinszky költészetét. Ebbe kapcsolódott be a Szentes Városi Könyvtár is, amikor két irodalmi estet rendeztek a Baumgarten-díjas, József Attila-díjas és Kossuth-díjas költő életéről.
Az első programot májusban tartották, halálának 40. évfordulója alkalmából, és akkor „A mélypont ünnepe – Pilinszky világa” címmel tartott előadást Ráfi Dénes középiskolai tanár. Ekkor az irodalmár életének, alkotói pályájának bemutatására került a fő hangsúly.
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, álló és belső tér
A második estet november 24-én, születésének 100. évfordulója tiszteletére rendezték. Ekkor Pilinszky életművében két kulcsfontosságú fogalom, szó a „szenvedés és szenvedély” mentén mutatta be Ráfi Péter a költő művészetének jelenkori értelmezését.
Először a két szó jelentését elemezte, melynek során eljutott addig, hogy a szenvedés szó lehet a szeretet szinonimája is. (Például: nem szenvedhetem a személyét.) Amikor a két szó fogalmát együttesen is elemezte, felhívta a figyelmet a közös szótőre: szenved…
Ezután a Pilinszky életének – a két szó kapcsán is – két alaptézisét boncolgatta: a nagynénik hatását, és a lágertapasztalatokat is magába foglaló keresztényi hitet Pilinszky költészetére.
Ezekkel összefüggésben álljon itt két, jellemző idézetet.
„Gyermekkorom és életem másik nagy és perdöntő emberi élménye anyám szegény nővére (Bébi) volt… Én az ő nyelvét beszélem, valójában az ő félig artikulált dadogása az én anyanyelvem, költészetem forrása.”
A Bibliáról: „….úgy maradt velem, mint a kutya”.
Az előadás során maga a költő is felolvasta egyik versét (videón), és Nagy Lídia, a Horváth Mihály Gimnázium diákja is mondott Pilinszky verseket.

Vélemény, hozzászólás?