Kiemelt hírek Szentes

Pillantás a szentesi Tisza híd történetére

A Koszta József Múzeum és a Szentesi Vendégszeretet Egyesület együttműködésével október 9-én, a múzeum Koszta termében rendezték meg a ’Híd a Tiszában’ című várostörténeti előadást. Kollár László főtörzszászlós, a MH Altiszti Akadémia, Altisztképző Központ kiemelt kiképzőzászlósa az objektum 1944 októberében történt eseményeit vázolta – történeti kutatásainak új eredményei alapján.
Nem érhető el leírás a fényképhez.
A munkája során hadtörténelemmel is foglalkozó előadó beszélt az 1944 október 6-8 között a Tisza hídnál lezajlott csata előzményeiről, az ott alkalmazott erődítésekről, menekítésekről, az utca harcokról, a város védelméről, a „vérbe áztatott” hídfőről.
Igyekezett összefoglalni az okokat, valamint az események utólagos megítélésével, az emlékezet fontosságával zárta előadását Kollár László.
Lehet, hogy egy kép erről: 9 ember, ülő emberek és belső tér
Ez a program az Őze Lajos bérlet-sorozat V. előadása volt. A következő, befejező rendezvényen (novemberben) Őze Lajos, szentesi születésű színészről lesz szó – Farkas László Róbert, a Koszta József Múzeum igazgatója előadásában.

Vélemény, hozzászólás?