Kiemelt hírek Szentes

Proaktív adatkezelésre van szükség

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (CSMKIK) és annak Szentesi Térsége április 9-én tájékoztató előadást és fórumot szervezett „Az Európai Unió új adatvédelmi rendelete, annak alkalmazása a gyakorlatban” címmel.

Horváth István a CSMKIK Szentes Térségi elnöke köszöntötte a megjelenteket, és örömét fejezte ki, hogy sokan érdeklődtek e téma iránt. Bejelentette, hogy a következő előadás május 24-én a Szecessziós Házban lesz, ahol az adóbevallásokkal összefüggésben nyújtanak időszerű ismereteket.

Dr. Horváth Péter ügyvéd, kamarai tanácsadó beszélt az új adatvédelmi követelmények bevezetéséről, annak körülményeiről, jelenlegi helyzetéről. Az előző év május 25-én életbe lépett törvényt eddig már két alkalommal módosították.

Nagyon fontos elem – tudtuk meg – hogy az ide kapcsolódó dokumentumokat 10 évig meg kell őrizni. Továbbá az adatvédelmi törvény helyi megvalósulását 3 évente felül kell vizsgálni.

A biztonsági kamerák felvételei megőrzésének határidejét lehet rugalmasabban is kezelni, de ehhez érdekjogosultsági tesztet kell bemutatni. A Vásárlók Könyvét úgy kell „használni”, hogy a tulajdonos biztosítsa a személyes adatok védelmét is.

Részletesen, megtörtént nemzetközi és hazai esetek elemzésén keresztül elmondta, hogy kinek, mikor és mit kell tennie az adatvédelmi megfelelés érdekében.

Összességében, kissé leegyszerűsítve: ”proaktívan kell hozzáállni a személyes adatok kezeléséhez” – mondta az eladó.

Vélemény, hozzászólás?