Hírek Kiemelt hírek Szentes

Rádóczy Gyarmathy Gábor kiállítása a Tokácsli Galériában

A Szentesi Művelődési Központ szervezésében november 30-án nyílt meg a Tokácsli Galériában Rádóczy Gyarmathy Gábor festő- és grafikusművész kiállítása. A tárlatot felesége, Dr. Rusz Edit szexuálpszichológus. ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

A megnyitó érdekessége egyebek mellett az volt, hogy néhány szót ejtett férje művészi pályájáról, majd családi kötődésekről beszélt.

Rádóczy Gyarmathy Gábor alkotásai középpontjában az ember áll, akinek képi világát szimbolikus és szürrealisztikus elemekből építi fel. Művein összemosódik az álom és a valóság, a mindennapi tárgyak jelképekké válnak. Számára egyaránt fontos a rézkarcolás fegyelme és pontossága, valamint a festészetben a színek érzelmi kifejezőereje.

Művei hazai és külföldi gyűjteményekben megtalálhatóak.

Éppen negyvenöt éve alkotnak egy párt, három gyermekük született, különösen a legidősebbről – Ákosról – árult el sokat édesanyja. A művész-édesapának a családi miliő már gyerekkorától kezdve gazdag művészi élményekkel szolgált. Édesapja nemcsak a modern magyar festészetnek volt az egyik meghatározó géniusza, hanem összeurópai viszonylatban is a legnagyobb mesterek közé sorolják.

A művész az édesanyjának köszönhetően igen közel került a zenéhez is: így ez sokszor társművészetként van jelen a család életében – derült ki  a megnyitóból.

A tárlat apropóján dr. Rusz Edit könyveit (amelyben férje illusztrációi találhatók) a művész és a szerző – kérésére – dedikálta.

A kiállítás december 23-ig tekinthető meg, keddtől-péntekig 9-13 és 15-17 óráig, valamint szombaton 9-13 óráig.

Képgaléria:

navigate_before
navigate_next

 

Vélemény, hozzászólás?