Kiemelt hírek Szentes

Ráfi Dénes újabb kiállítása a könyvtárban

A Szentes Városi Könyvtárban november 15-én nyílt meg Ráfi Dénes, középiskolai tanár fotókiállítása. A tárlatot Majos Anna grafikusművész nyitotta meg, a megnyitón közreműködött Csiszár György (fuvolán), valamint Paulovics Tamás verset mondott.

A megnyitón a kiállítót Mihály Béláné, ny. művelődési irodavezető köszöntötte, és tágabb kitekintést is adott Szentes fotós életéről. Az ő gondolataiból idézünk néhányat.

Szentes város kulturális élete nagyon színes, változatos és gazdag. Gazdagságát az adja, hogy sok egyéni alkotó, és alkotóközösség munkálkodik itt. A művészetek minden ága megtalálható a városban. A fotóművészet kiemelkedik közülük.

Ha egy kicsit tágabb optikával nézzük a szentesi fotóművészetet, feltétlenül meg kell említenünk Balla Demeter fotográfus nevét, aki a szentesi tanyavilágban született, és tanulmányait Szentesen kezdte el. Nagy ívű pályát futott be: a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas, és érdemes művész.

Szervezett formában a Szentesi Művelődési Központ keretei között működik az 1954-ben alapított Szentesi Fotókör, de igazán fejlődésnek valójában 1974-től indult a mai napig folyamatosan működő fotókör, melynek tagjai rendszeresen eredményesen szerepelnek a különböző fotókiállításokon.

Ezt jelzi, hogy 1995-től Alföldi Fotószalon címmel rendeznek kiállításokat, melynek célja, hogy bemutassák az alföldön élő vagy dolgozó fotósok legfrissebb alkotásait. 1992-től a fotókör szervezésében elindult a később kétévente megrendezett Országos Aktfotó Kiállítás, mely még jobban megismertette a város és a szentesi fotókör nevét a hazai fotós életben.

Rajtuk kívül még több nagyon tehetséges fotós is dolgozik a városban. Őket láthatjuk a különböző városi rendezvényen, amint megörökítik a pillanatot. Kiállításokon mutatkoznak be, albumok örökítik meg a munkáikat, könyvek illusztrációjaként szerepelnek a fotóik, vagy akár naptárakon.

Nyugodtan állíthatjuk tehát, hogy Szentes fotónagyhatalom.

Ráfi Dénest nem kell bemutatni a szentesieknek, de azért álljon itt egy rövid bemutatás elsősorban a fotózásra fókuszálva. A Horváth Mihály Gimnázium magyar- német- filozófia szakos tanára, aki szereti a művészeteket. Ő maga is közreműködik városi rendezvényeken akár előadás megtartásával, akár közreműködőként versmondással.

Nagy szerelme a fotózás, már negyed évszázada hódol ennek a szenvedélyének. Kedvence a portré-fotózás. Nagyon büszke arra, hogy már több, mint tíz éve fotóival illusztrált szentesi falinaptár jelenik meg. Láthatjuk Őt a városi kulturális rendezvényeken, amint dokumentálja az eseményeket.

Kiállításon ritkán mutatkozik be fotóival. Rendkívül szerényen és alázatosan viszonyul a nagyközönség előtti bemutatkozásokhoz. A múlt évben a „Fény felé” címmel Szegeden az Alsóvárosi Ferences Kolostorban volt kiállítása, majd ezt a kiállítási anyagot megtekinthette a közönség a Szentesi Könyvtárban és a Klauzál Gábor Általános Iskolában is.

Az első három kiállítása a fényről szólt. Ezután következett a „Virágnyelven” című kiállítás, melyre idén tavasszal Szegeden került sor a Bálint Sándor Művelődési Házban, melyről Dénes így írt: „ Ez a kiállítás a virágok körül kering. Virágkeringő. Nem kerültünk messze a fénytől, hisz a virág színe, frissessége hervadása is a fénynek van kiszolgáltatva.”

Üdvözöljük itt a szentesi könyvtárban Ráfi Dénes „Virágnyelven” című kiállítását.

Képgaléria:
//www.facebook.com/pg/szentesigyors/photos/?tab=album&album_id=3253952741342527

Vélemény, hozzászólás?