Hírek Szentes

Reformáció 500: Szentes-Felsőpárton is ünnepelték

A Reformáció 500. évfordulója tiszteletére október 22-én a Szentes-Felsőpárti Református templomban hálaadó ünnepi istentiszteletet rendeztek. A vendégeket Gilicze Andrásné tiszteletes asszony köszöntötte, majd a zsoltáréneket követően Gilicze András lelkész vezetésével keresztelőt tartottak. Az alkalmon Gilicze Andrásné hirdetett igét, ezt követően három percben beszélt az elmúlt harminc évről, amit férjével együtt szolgáltak a Felsőpárti Református egyházközségben.  

 

 

Az eltelt három évtized alatt mintegy 36.700 igei szolgálatuk és 1568 keresztelésük volt, 229 pár házasságát áldották meg, 474 fő konfirmált, 985 embert kísértek utolsó útjára.

Irányításuk alatt Ifjúsági gyülekezet működött 1989-től 2013-ig, ez idő alatt minden évben voltak velük nyári táborban, REFISZ táborban és csendes napokon. Abbenbroeki és Edei hollandokkal közös, nemzetközi tábort is szerveztek Hollandiában, Magyarországon, Erdélyben.

Cserkészet 1992-től 2008-ig működött az Egyházközségükben. A felszerelés még mindig várja az elkötelezett vezetőket és cserkészeket. Két ifjúsági zenekar működött a gyülekezetben: SZEFRIKÖZ és az ÉBREDÉS, akik ma is szolgálnak. Ifjúsági és felnőtt színjátszó körük a Csillagponton, és sok gyülekezetben, konferencián vendégszerepelt, még külföldön is.

Nőszövetség 1992 decemberétől folyamatosan működik a Gyülekezetben. Sok megyei- és regionális csendes napot tartottak. Minden év karácsonyakor  meglátogatják, és megajándékozzák a kórházban fekvő betegeket. Minden megkeresztelt gyermeknek keresztelőkendőt hímeznek.

Huszonöt alkalommal volt nagy evangelizáció a gyülekezetben. Ezeken Papp László, Végh Tamás, Vándor Gyula 2x, Dr. Csiha Kálmán 3x, Dr. Nagy Antal és Antalné, Balog Zoltánné, Szabó Imréné, Ablonczy Zsolt, Sipos Ete Zoltán, Mátyás Sándor, Nagy Károly szolgáltak.

Csak felsorolásszerűen néhány, a hívőkkel közös tevékenységük: Házi-gondozó Szolgálatot indítottak, diakóniájukat az Élelmiszerbank segítségével 1100 fő fölötti rászoruló támogatására bővítették, havi rendszerességgel főztek a Hajléktalan Szállón, az orgonát felújíttatták, 2014-ben a templom külső-belső megújult, korszerűsítették a templomhangosítást, a templomkertben nyitott közösségi tér létesült, rendszeresen részt vettek a Szeretethíd. akcióban, és még lehetne sorolni.

A tiszteletes asszony ezekkel a szavakkal zárta az elmúlt évek munkájáról szóló ismertetőjét: „köszönöm, nagyon köszönöm, hogy veletek szolgálhattam, és DICSŐSÉG érte ISTENNEK!”

Az istentiszteleten a presbiterek és Pongó Gyula, gondnok köszöntötték a lelkészeket, akik 30 éve szolgálnak a Felsőpárti gyülekezetben. Egyház történeti „érdekesség” is, hogy 91 éve követi egymást a szószéken Gilicze dinasztia, négy generáció, öt személy: Antal, László, András, Erzsébet, ifj. András.

 

 

Az alkalmon Csák László és barátai (régi zene), Szűcs Zoltán (vers), a Bárdos Lajos Vegyeskar,  Dr. Kruzslicz Péter presbiter – a  képen -, és az Ébredés zenekar szolgáltak.

 

dr. Kruzslicz Péter

Az istentisztelet után a Gyülekezeti teremben Úrvacsorai közösségen találkoztak a résztvevők.

Képgaléria (F.: Lantos Imre):

navigate_before
navigate_next

Vélemény, hozzászólás?